Ташкова издигна кмета за трети мандат

Пловдив с 342 млн. лева бюджет след подкрепата на 31 съветници

Община Пловдив ще разполага тази година с бюджет от 342 млн. лева, от които 130 милиона отиват за заплати и издръжка в образованието. Финансовата рамка беше приета  вчера в местния парламент след близо три часа дебат, разведряван с пиперливи реплики и закачки.   

За приходите и разходите, предложени от администрацията, гласуваха  31 съветници.  Против бяха 15, а един се въздържа. Рамо за бюджета дадоха ГЕРБ, Реформаторският блок, Кауза Пловдив, ЗС "Александър Стамболийски".  Местната коалиция "Здравко Димитров - Да решаваме заедно", която има двама представители в Общинския съвет, имаше шарен вот.  Ангел Ангелов  гласува "за", а колегата му Коста Хаджиев се въздържа.

Против разпределението на парите се обявиха от Патриотичния фронт, Съюз за Пловдив (с изключение на директорката на ЕГ "Иван Вазов" Вихра Ерамян, която гласува "за") и БСП. Според опозицията с този бюджет отново няма да бъдат решени основните проблеми на Пловдив, включително и с трафика, а само ще се дават обещания, защото идват избори. "За 8 години управление на Иван Тотев за капиталови разходи отидоха 330 милиона лева. За тези пари можеше да се случат много неща, но не се случиха. Реализирахте транспортен проект, в резултат на който трафикът стана още по-тежък и проблемът пак си остава за следващия кмет", упрекна  администрацията Слави Георгиев (ПФ).

"Препоръчвам на съветниците, които участваха в  предишното управление, да мълчат.  От мандата на Славчо Атанасов не остана нищо, освен шумните открития на санитарни възли. А при сегашното управление Пловдив така се промени, че няма турист, който да не запази спомен за града в сърцето си", защити кмета Радослава Ташкова, шеф на съветниците от ГЕРБ.  

"Бюджетът за 2019 г. е предвидим, реален, в него няма изненади, няма увеличение на местните данъци", изтъкна Ташкова. И  предизвикателно се обърна към Патриотите: "Мълчете, защото ще има 9-а, 10-а и 11-а година с управлението на Иван Тотев". Видимо поласкан, кметът отвърна: "Не ме кандидатирайте за кмет. Нито съм решил, нито...". Помълча секунда и игриво допълни: "Освен това с Митко Колев (б.а - кмет на "Западен") имаме  важна работа - караме си моторите".  После обясни, че в Пловдив има приемственост - едни режат лентите на нови обекти, други изплащат кредити.  

Николай Радев, шеф на групата на БСП, пресметна, че за 8 години община Пловдив е разполагала с 2,5 милиарда лева, но ефект не се вижда. "Изпълняват се проекти, заложени при комунизма", иронизира Радев, който е директор на ЕГ "Пловдив", и предизвика смут в залата с предложението в бюджета, щом е толкова добър, да се иска от държавата магистрала "Тракия", като за поддръжката да се заделят 200 млн. лева, за да могат пловдивчани безплатно да пътуват до София. "Сериозно ли го казвате?", ахна шефката на ОбС Савина Петкова (ДБГ).

Въпреки че борецът срещу комунизма Спас Гърневски отдавна не е в Общинския съвет, в залата се развихри спор в чии редове - на ГЕРБ или БСП - има повече бивши комунисти. Вихър Захов, който в изключително редки случаи взима думата, призна, че е бил член на БСП, защото е бил принуден. "Бях в армията и там, когато не си член на БКП, си никакъв", рече Захов, който завежда сигурността във ВиК ЕООД. 

Тази сесия ми звучи като прощална, отбеляза  Дани Каназирева (Съюз за Пловдив). Залата отвърна с дружен смях.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?