Тарикат върти незаконна търговия на Гребната

Общината е ощетена с десетки хиляди

Незаконна търговия с храни и напитки се върти на Гребната база повече от три години. Кафе-каравана "Регата" не само че работи без разрешително от Община Пловдив, но за същия период съдържателят ЕТ „Пламекс-Пламен Колев” не е платил и стотинка нито за наем, нито за тротоарно право, научи "Марица" . От Общинския инспекторат пресмятат, че  местната хазна е ощетена с десетки хиляди. Вече трета година местната управа води съдебна битка срещу частника, но проблемът все още не е разрешен поради протакане на делата и прехвърляне от съд на съд. Очаква се този септември решение на Върховния административен съд да сложи край на сагата. 

Историята на караваната, на всичко отгоре разположена върху тревата малко след трибуната до Кулата, е още от времето на бившия зам.-кмет на район "Западен" Недялко Генчев. Говори се, че вицето на тогавашния градоначалник Иван Чомаков е дало картбланш за ползване на обекта на Пламен Колев. Дали е плащан наем в онези години и в какъв размер, не се знае, тъй като в общинските архиви  следи няма.  Те се губят през 2015 г., след влизане в сила на нова схема за разполагане на преместваеми обекти на Гребната база.

По силата на Решение №166/Протокол 10 от 2015 г. с всички обекти в парк "Отдих и култура" вече се разпорежда Община Пловдив.  Съгласно новата схема има точно определени места за поставяне на сергии, каравани и други търговски обекти. За тях се кандидатства с търг, а за мястото, където сега се намира караваната, не е разрешено да има търговски обект. Нарушението обаче е двойно не само заради наличието на караваната на непозволено място.  В момента около нея има близо 40 маси, хладилни витрини, фризер за сладолед и детски електронни автомати, за които би трябвало да се плаща тротоарно право по отделен ред. Част от поляната зад караваната е импровизиран склад, замаскиран с декоративни храсти.  Мястото отпред, където са оградени масите и хладилните витрини, също се ползва "даром". От юни досега има две заповеди за тяхното премахване, които обаче не са изпълнени. Заведението за бързо хранене няма свой санитарен възел. Клиентите ползват общинската тоалетна безплатно, но след представено листче,  че са консуматори от караваната. Тоалетната обаче работи до 19 ч. Дали сме единия ключ в заведението и аз, като си тръгна, хората пак тук идват, обясни хигиенистка в тоалетната. 

След влизане в сила на новата схема от Дирекция „Общинска икономика и здравеопазване“ в Община Пловдив изпращат на 13.07.2015 г.  съобщение до Пламен Колев, с което го приканват лично да получи решение за доброволно премахване на стационарния преместваем обект /СПО/. Той обаче не се е отзовал на поканата. Вследствие на това е съставен акт по чл. 57 а от Закона за устройство на територията - "за премахване на обект без разрешение, в чужд имот и без правно основание". Въз основа на акта през октомври същата година кметът Иван Тотев издава заповед за вдигане на СПО.

Колев веднага атакува заповедта на градоначалника в Административен съд /АС/ - Пловдив, даже се жалва, че му се пречи на бизнеса. Със свое определение АС спира предварителното изпълнение по премахване на караваната, а няколко месеца по-късно същото се потвърждава. Общината продължава съдебната битка, която продължава трета година. За 18 септември 2018 г. е насрочено дело във  Върховен административен съд. От общинския инспекторат коментират, че за трите години са приложили всички законни мерки за уведомяване на  Пламен Колев, но той нито е бил открит на някой от посочените адреси за контакт, нито се е отзовавал на поканите. За същия период не е направил опит да уреди законно дейността си на Гребната база.

Според касовия бон, който издават от караваната, става ясно, че тя вече се стопанисва не от ЕТ „Пламекс-Пламен Колев, а от „ЕТП Ламекс“ ЕООД с  управител Прасковя Главчева. Иначе на табелка за МОЛ е посочен Пламен Колев. Справка в портала ДАКСИ показва, че името на дружеството, което очебийно е с еднакви, но разменени букви от предишното, е регистрирано през април 2018 г. с капитал от 2 лв. То се води на ул.“Брезовско шосе“36, където е регистрирана  друга фирма на Колев. Той има участие още в десетки дружества с различен предмет на дейност, включително и в Пловдивски културен институт. Единият му съдружник там е Йордан Денчев, също с фирма на “Брезовско шосе“ 36.

Обектът ползвам законно и за това имам необходимите документи, включително и анекс към договора с "Пловдивспорт". За това ще се произнесе и съда, коментира в телефонен разговор Пламен Колев. Под предлог че пътува и документите не са пред него, той не уточни подробности по договора. Общинското предприятие  "Пловдивспорт" бе закрито през 2011 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?