Таланти от 5 до 105 години пеят песните на Германов

„Една е Манда в Търново“ е хитът на странджанско-тракийския певец, издал шест книги

Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив [email protected]

По време на светлите пролетни празници Лазаровден и Цветница Варна ще се оглася от песните на известния странджански певец Георги Германов. Националният конкурс-надпяване се провежда за шести път и винаги досега се радва на голям интерес от страна на участници. Надпяването се провежда през две години, уточняват организаторите.

На 20 и 21 април Тракийският дом „Капитан Петко Войвода“ във Варна ще се изпълни със стотици самородни таланти, почитатели и последователи на певеца с изключително богат репертоар Георги Германов. Известно е, че той освен певец е и превъзходен акордеонист, тамбурист и автор на много народни песни, които днес се пеят в цялата страна от млади и стари. За това, че е оставил и оставя голяма следа след себе си с богато творчество, свидетелстват и шестте книги-сборници, които е издал.

Най-верният му спътник в живота вече 57 години е съпругата Мария, която също е народна певица в хора на Тракийското дружество във Варна. А дъщеря им Калина се е отдала на младите таланти с певческите школи и формации, които ръководи.

"Трябва да благодаря първо на Бога, че ми е дал дарбата да пея. Израснах в семейство на музиканти, всичко научих от моите родители и съселяни. Тогава родният ми Обзор беше село, населено с бежанци от Странджа и Мала Азия, пееха се много странджански песни. Хората забелязаха дарбата ми и ми даваха песни, които изпълнявам до ден-днешен. До 1964 г. бях любител музикант, но продължих като професионалист, след като ме поканиха в концертна група. Работих към „Балкантурист“, посрещахме държавни делегации с известни изпълнители - сестри Кушлеви, Георги Чилингиров, Соня Кънчева, Добра Савова, Радка Радева и много други. 25 години пях с Увалийската група", разказва Георги Германов. 


Известният певец е автор е на книгите „Манде ле, чаша сребърна“, „Песен от душа блика“, „Живот с музика и песен“, „Родна Тракия любима“, „Животът си тече“. А в тях са събрани повече от 350 песни, както и произведения на фолклорна основа по текстове на съвременни български поети. Безспорно негова емблема са песните „Една е Манда в Търново“, „Недельо, Недельо“, „Жека за ода ходеше“, „Я снощи ходих, мале ле“, „Знаеш ли, Янке, помниш ли“, „Пиян Георги се жени“ и много други, които ще се запеят многократно на конкурса.


Право на участие в Шестия национален конкурс с неговите песни ще имат изпълнители от 5 до 105 години, а за най-добрите домакините от Тракийското дружество с председател Румяна Вълчева са предвидили много награди.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?