Такса "аптека" оцеля

Здравната каса ще продължи да плаща по 2 лева на фармацевтите за обработването на рецептите за скъпи лекарства

Здравната каса няма да премахне таксата от 2 лева, която аптеките получават за обработването на всяка рецепта за скъпоструващи лекарства. Това стана ясно след срещата на Българския фармацевтичен съюз с председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам. здравен министър Жени Начева вчера. Повод за нея станаха промените в Наредба 10 за реимбурсирането на медикаментите догодина. С тях се предвиждаше отпадане на таксата от два лева за скъпите лекарства, за да може касата да пести по 16 млн. лв. на година. Фармацевтите  обаче се обявиха твърдо против тази мярка, тъй като чрез нея се застрашава съществуването на малките аптеки в страната за сметка на големите вериги. След проведените разговори вчера здравните власти оттеглиха текста.

Тази промяна не е единствената, която може да бъде ремонтирана. Натиск за смекчаване на механизъма за контрол на разходите за лекарства през следващите дни се очаква да окаже фармацевтичната индустрия. Причината е, че с предложените промени драстично се ограничават възможностите за ежегодния ръст на харчовете за медикаменти на Касата. Идеята е, че фирмите ще трябва да връщат всичко, което е над заложените средства в бюджета на НЗОК за медикаменти. Според бизнесът обаче това е антиконкурентно и дискриминационно условие.

Така се стигна до спорове по такса "аптека". Идеята за премахването на плащането от 2 лева за обработката на протоколите на скъпоструващите лекарства, която в момента Здравната каса плаща на аптеките, е за да насочи пациентите към точно определени вериги. Така се обслужва нечий корпоративен интерес и не е в интерес на пациентите. Зад тази теза застанаха  Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, Пенка Георгиева, председателят на пациентски организации „Заедно с теб".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?