Създаваме антитерористични центрове срещу атентати

Неосъщественият ученик-камикадзе вече си е у дома

16-годишното момче, което е уличено в подготвянето на терористичен акт в Пловдив, вече е при родителите си. То е поставено под надзора на детска педагогическа стая. Според разследващите събрани са достатъчно доказателства, че детето е подготвяло терористичен акт, но заради възрастта му е преценено , че е по-добре да остане под надзор на родителите.

Прокуратурата обаче не е сгласна с мярката, тя ще обжалва, тъй като смята, че то трябва да е с по-строга мярка от съображения за сигурност за себе си и околните.

„Вербовчиците са много ценни за ИДИЛ , те струват много скъпо заради дейността, която развиват. Те са много добре обучени, истински психолоз”и, предупреди зам-главният прокурор Иван Гешев. И обясни, че момчето било „прихванато” първо във Фейсбук, а след това разговорите са се прехвърлили в приложението Telegram. Той бил решен да приеме исляма.

„Преценихме, че на това момче трябва да се помогне. То трябва да е в изолирана среда и с него да работят псхолози”, заяви Гешев. Той обясни, че опитите да бъде издирвано детето, семейство и училището могат да доведат до неприятен краен резултат  и апелира всички медии да не влизат в личното пространство и училищната среда на момчето.

Междувременно стана ясно, че в България ще бъдат създадени антитерористични центрове, подобно на тези в Америка. Те ще се занимават с предотвратяването на кризи в реално време. Според Гешев случаят с момчето е бил разрешен за 5-6 часа, благодарение на добрата работа на различните служби.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
tapaci

tapaci

08.06.2019 | 14:51

momce vi vyrzva na yorwup

Отговори
0 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?