Подай сигнал

Създадоха острова на бъдещето

Архитекти с "изумрудено въображение" показват как ще живеем през 2070 година

Имоти

от Даниела Арнаудова 619 прегледа 0

Природата винаги е била източник на вдъхновение за хората в многообласти от живота. Архитектурата не прави изключение от това правило. Все повече проектанти намират „естествения начин” за създаване назаобикалящата ни среда. Учейки се от природата, архитектите реализират и така нашумялото впоследните години устойчиво проектиране. Следващите примеринедвусмислено показват колко е силна връзката между живата и неживатазаобикаляща ни среда.Emmi Keskisarja & Janne Teräsvirta се заемат да проектират футуристична зелена визия за остров във Финландия. Наречена „Изумрудено въображение за Луононмаа 2070“, проектът се отнася за остров Луононмаа, точно на крайбрежието на финландския западен архипелаг, близо до град Турку.

Тук борбата с изменението на климата и намаляването на биологичното разнообразие става чрез преосмисляне на градската връзка с природата. И бъдещата визия на острова напълно се вписва в тази концепция, разказва сайта archdaily.com.Остров Луононмаа е колкото половин Манхатън, а днес е приютил едва 2000 души. Дефиниран от чистата си северна природа и вълнообразния ландшафт на селските райони, в момента островът преживява катастрофалните последици от изменението на климата. Това води до загуба на неговото биоразнообразие подобно на много други градски и селски райони по света. С увеличаване на населението на острова екипът си представя визия, в която градският растеж предоставя повече възможности за природата - чрез транспорт, работа и производство на храна и енергия. Визията за бъдещето вгражда свежи, минимални типологии в естествения пейзаж - метод, който едновременно е различен и достоен за уважение.

Включено е и селското стопанство на острова, където уплътнената система в плановете на архитектите дава възможност за бъдещото му залесяване с нови дървета.По този начин местните жители, политици и градостроители, подкрепяни от консултанти футуролози и архитекти, се оказват ангажирани в един съвместен творчески процес - да предложат визия за бъдещето. Това стана повод да поставят въпроса: Може ли бъдещето да бъде едновременно устойчиво и футуристично? Можем ли да изградим повече, за да посрещнем нуждите на човека, докато създаваме повече възможности за природата около нас?

Къща на дърво сред лавандула

Къщата, която е част от хотела La Piantata, се намира сред красивото кътче Арлена ди Кастро. Този удивителен хотел в Италия предлага на своите гости незабравима почивка - в къща на дърво насред лавандулово поле.


Удивителната къща за настаняване Suite Blue е разположена на височина 8 метра. Обхваща ствола на многовековен дъб. Той стои сам насред хълмиста местност. Над създаването му е работила известната френска компания La Cabane Perchee, специализирана в такъв тип строителство. Проектът се отличава с техниката на изработка, като конструкцията на дървото не е нарушена. В ствола на дървото не се забива нито един гвоздей. Не се налага и рязане на клони.


Къщата е с площ 44 кв. метра. Обособена е уютна спалня, в която има двойно легло. То е скрито под елегантен балдахин. На разположение има още баня и тоалетна.