Създадоха хапче против диабет със съставка на шоколада

Британски експерти създадоха хапче против диабет, което съдържа хранителна съставка на шоколада - флаванолите, пише в. "Дейли мирър".

Анализ на над 80 изследвания показа, че флаванолите подобряват контрола на кръвната захар, намаляват нивата на вредните мазнини в кръвта и помагат да се избегнат други дългосрочни вреди, свързани с диабета, предава БТА.

Производителите на хранителни добавки от "Кембридж нютрасютикъл" създадоха "КокоАктив", което под наименованието "Блъд флоу +" беше първото шоколадово хапче във Великобритания, одобрено от Европейския орган за безопасност на храните.

"Има все повече доказателства от различни изследвания, които показват положителните ефекти на флаванолите от какаото за нашата сърдечносъдова система", каза говорителят на британската компания Адам Клийвли.

Но ръководителят на едно от изследванията доктор Соня Рамос от испанския Институт по наука и технологии на храните и храненето в Мадрид предупреждава, че резултатите не дават зелена светлина на пристрастените към шоколада диабетици.

"По-голямата част от продаваните в магазините шоколади или какао съдържат малко флаваноли и много захар и калории, които могат да влошат нивата на кръвната захар при пациентите с диабет тип 2", каза тя.

Тя добави, че са необходими още изследвания, за да се определят оптималните дози на прием на флаванолите в какаото.

Членовете на екипа на "Блъд флоу +" се надяват, че резултатите от работата им ще бъдат подкрепени от много по-мащабно 5-годишно проучване на 18 000 души от Харвардския университет в САЩ. Неговата крайна цел е да установи дали съставката на какаото помага срещу инфаркт, инсулт и деменция. Първите резултати се очакват около 2020 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?