"Съюз за Пловдив": Сесиите на ОбС да се предават онлайн

Излъчването в интернет гарантира повече прозрачност в работата на местната власт, счита Евелин Парасков

Сесиите на Общинския съвет, както и всички обществени обсъждания, семинари, празници, обучения и награждавания, които се провеждат в залата на градския парламент, да се излъчват на живо в сайта на Община Пловдив и в социалните мрежи – Facebook  и YouTube. Това  предложение  внася за гласуване  зам.-председателят на Общинския съвет Евелин Парасков от името на групата на „Съюз за Пловдив“.

За директно предаване в интернет в  бюджета за 2019 г.  трябва  да бъдат осигурени  38 000 лева, от които  20 000лв. за закупуването и монтирането на техника  и 18 000 лв. за заплащане на  технически лица, които да обезпечат процеса. 

„Работата на Общинския съвет трябва да е публична и прозрачна.  Излъчването на сесиите  е напълно  възможно, лесно и няма да е никак скъпо, а ефектът ще е голям. Нормативната база позволява  всеки гражданин и представители на медии да заснемат всичко, което се случва в залата на ОбС“,  подчертава  Парасков. 

През последната година сесиите се предаваха наживо в социалните мрежи  по инициатива на „Съюз за Пловдив“. „Направихме го, за да покажем, че директното излъчване е възможно и полезно за пловдивската общественост. Това обаче  е работа на общинската власт“,  считат съветниците и напомнят, че тази практика вече е въведена в много общини в България.

Гражданите имат право на  директен достъп до информация за обсъжданията и решенията, които се взимат от най-важния орган на местното самоуправление – Общински съвет. Интернет и социалните мрежи  промениха света, в който живеем. Днес голяма част от ежедневните  активности протичат онлайн – кореспонденцията, банкирането, потреблението, медиите. Бизнесът и предприемачеството са немислими,  без да използват възможностите на интернет и социалните мрежи.

„Всички говорим, че са необходими мерки за справяне с масовата манипулация и фалшивите новини, a предаването на сесиите и обществените обсъждания на живо е една такава мярка. Стриймът на видео съдържание е една от най-популярните дейности в интернет. С изключителни темпове тази технология  прави информацията много по-достъпна. Колкото  някои политици и да се страхуват от прозрачността при вземането на важните решения в града и страната  ни,  тя ще настъпи“, коментира Евелин Парасков.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?