Подай сигнал

"Съюз за Пловдив": Сесиите на ОбС да се предават онлайн

Излъчването в интернет гарантира повече прозрачност в работата на местната власт, счита Евелин Парасков

Градът

от Екип Марица 308 прегледа 0

"Съюз за Пловдив": Сесиите на ОбС да се предават онлайн

Сесиите на Общинския съвет, както и всички обществени обсъждания, семинари, празници, обучения и награждавания, които се провеждат в залата на градския парламент, да се излъчват на живо в сайта на Община Пловдив и в социалните мрежи – Facebook и YouTube. Това предложение внася за гласуване зам.-председателят на Общинския съвет Евелин Парасков от името на групата на „Съюз за Пловдив“.

За директно предаване в интернет в бюджета за 2019 г. трябва да бъдат осигурени 38 000 лева, от които 20 000лв. за закупуването и монтирането на техника и 18 000 лв. за заплащане на технически лица, които да обезпечат процеса.

„Работата на Общинския съвет трябва да е публична и прозрачна. Излъчването на сесиите е напълно възможно, лесно и няма да е никак скъпо, а ефектът ще е голям. Нормативната база позволява всеки гражданин и представители на медии да заснемат всичко, което се случва в залата на ОбС“, подчертава Парасков.

През последната година сесиите се предаваха наживо в социалните мрежи по инициатива на „Съюз за Пловдив“. „Направихме го, за да покажем, че директното излъчване е възможно и полезно за пловдивската общественост. Това обаче е работа на общинската власт“, считат съветниците и напомнят, че тази практика вече е въведена в много общини в България.

Гражданите имат право на директен достъп до информация за обсъжданията и решенията, които се взимат от най-важния орган на местното самоуправление – Общински съвет. Интернет и социалните мрежи промениха света, в който живеем. Днес голяма част от ежедневните активности протичат онлайн – кореспонденцията, банкирането, потреблението, медиите. Бизнесът и предприемачеството са немислими, без да използват възможностите на интернет и социалните мрежи.

„Всички говорим, че са необходими мерки за справяне с масовата манипулация и фалшивите новини, a предаването на сесиите и обществените обсъждания на живо е една такава мярка. Стриймът на видео съдържание е една от най-популярните дейности в интернет. С изключителни темпове тази технология прави информацията много по-достъпна. Колкото някои политици и да се страхуват от прозрачността при вземането на важните решения в града и страната ни, тя ще настъпи“, коментира Евелин Парасков.

Коментари