Подай сигнал

Сървайвър на Четвъртък пазара

Шефът Стефан Султанов: Това не е мол, да се отоплява

Пловдив

от Мария Петрова 2025 прегледа 0

Като в сървайвър при зимни условия работят търговците на Четвъртък пазара. В покритото хале е кучешки студ, въпреки че засега дневните температури са над нулата. В помещението от близо 600 квадрата е по-студено, отколкото навън. Продавачите са екипирани с дебели якета, шапки и ръкавици, но това не ги спасява от студа. Отопление няма и няма да има, въпреки че се очаква живакът трайно да задържи минусови денонощни стойности.

На търговците не е позволено да се греят с духалки или газови печки. Въпреки това някои са нарушили забраната и тайно са внесли отоплителни уреди на газ. Не ме интересува какво разрешават и какво не. Не мога да давам по 1000 лв. за лекарства и инжекции, като се разболея. Щом като не ни осигуряват нормални условия за работа, ще се топля както намеря за добре, коментира продавачка на зеленчуци, пожелала анонимност. Тя сподели, че продавачите многократно са се оплаквали от студа пред ръководството на ОП „Общински пазари“, но жалбите им били като глас в пустиня.

Нейна колежка по маса я подкрепи и допълни, че от общината се интересували само да им вземат парите за наем на масите, но не и от условията на труд, и който не плащал навреме, оставал без сергия.

Тук сме по 10 часа на ден, а не за 10 минути, и не е човешко да си вадим хляба зъзнейки, каза Росица Колева - търговка на плодове. Друга продавачка допълни, че и през лятото било кошмарно да се работи, тъй като вътре ставала непоносима жега, като в парник.

Хората се притесняват, че ще имат загуби заради ниските температури, при които ще замръзне част от стоката. Отделно, че клиентският поток е намален в сравнение с други сезони и дневните обороти са минимални.

Този пазар не е мол или магазин, за да се отоплява. А и при реконструкцията му в проекта не е заложено изграждане на толкова мощна елинсталация, която да поеме класическо отопление. Това коментира пред „Марица“ шефът на ОП „Общински пазари“ Стефан Султанов. Според него никъде в страната, а и по света нямало покрит пазар, където да има отопление, още повече че вратите непрекъснато се отваряли и затваряли и естественото топло „бягало“ .

Той уточни, че дори и да се помисли за алтернативно отопление, при сегашните винилови стени, които били с нулева изолация, щяло да има огромни загуби на енергия и средства. Султанов подчерта, че все пак са взети мерки, с които търговците са предпазени от вятър. С временна конструкция била преградена откритата площ на втория етаж, за който още имало съдебен спор. Отделно цветарските сергии били оформени като самостоятелни къщички в пазара, с което се запълнила дупката между тях и голямото помещение, а доскоро там било ветрилник.

Бизнесът на открито замира

Търговията с плодове и зеленчуци на открито замира в целия град. Тенденцията е от години и се задълбочава заради продължаващото разрастване на големите търговски центрове. На Четвъртък пазара за десетки сергии няма наематели. Същото е положението и на Понеделник пазара, който от няколко месеца е недостъпен за търговци и продавачи. Оредяват масите и на кварталните пазари в "Гагарин", "Смирненски" и "Южен", където малкият бизнес трудно издържа на конкуренцията на веригите.

Коментари