Подай сигнал

Съмнения за морбили в Пловдив

Здравните власти в Пловдив очакват окончателно потвърждение от Националната референтна лаборатория

Здраве

от Румен Златански 326 прегледа 0

Две малки деца - едното на 8 месеца, а другото на годинка, са със съмнение, че са заразени с морбили. За това информираха от Регионалната здравна инспекция Пловдив. Клинично обаче те са добре и има голяма вероятност да не се разболеят. Ще трябва обаче да се изчакат окончателните резултати от направените им изследвания в Националната референтна лаборатория в София. Това ще стане до ден-два. Дотогава и двамата малки пациенти са под лекарско наблюдение.

"Марица" научи, че едното дете е от пловдивския квартал "Столипиново", а другото - от района на Садово. И двете деца са доведени от родителите си от чужбина. Ако се потвърдят резултатите, че са заразени с морбили, случаите на заболели през тази година в Пловдивска област ще станат три. Досега имаше само един доказан случай. Той беше в началото на март, когато заболя дете на година и 20 дни от Първомай. Благодарение на бързата реакция на близките му и грижите на медиците то бе излекувано.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев през април бе сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, който ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки. Регистрираните случаи на морбили у нас вече наближават 900. Това става ясно от епидемичната справка на здравното министерство. Засегнати са общо 11 области в страната. На първо място е София-град - над 300.

При всички новорегистрирани случаи продължават да се извършват епидемиологични проучвания. Спрямо контактните лица на заболелите се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Продължават и проверките в лечебните заведения, в практиките на джипитата, в здравните кабинети в детски и учебни заведения за пропуски в имунизациите на децата.