Съхраниха пресата, на която е отпечатана първата "Марица"

Действащата машина от 19. век става част от експозицията на Историческия музей в Клисура

Печатарската преса на Христо Г. Данов, на която е отпечатан първият брой на вестник  „Марица“, пристига в Клисура. Родното място на патриарха на българската книга и основател на първия български вестник след Освобождението ще отреди на униката специално място в постоянната експозиция на Историческия музей, съобщи директорът му Стоян Иванов. 

Печатарската машина е дарение на музея от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Съхранявана е в поделението на бригадата в Казанлък и е действаща.

Пресата на „Марица“ е една от деветте машини, които през 1874 година Христо Данов купува със свой съдружник, за да отвори във Виена фирма под името „Българска печатница на Янко С. Ковачев и Сие“. Мечтата му да открие самостоятелна славянска печатница в Пловдив се осъществява след Освобождението, когато с помощта на привременното руско правителство пресите са пренесени от Виена в Пловдив.

На 25 юли 1878 година от тази преса излиза първият брой на вестник „Марица“.

Оцелялата през изминалите 140 години виенска печатарска машина е в отлично състояние. Тя е работеща и е била съхранявана във военно поделение на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък, разказва Стоян Иванов. Всички механизми с целия набор от букви в нея работят. Благодарение на този факт, след като получим пресата, в музея ще можем да демонстрираме на подрастващото поколение какъв е бил начинът на отпечатване на първия български вестник след Освобождението, обясни той. По-късно вече Христо Г. Данов започва да внася у нас и по-модерни преси за отпечатване на първите учебници и помагала за училището, припомни историкът.

Музеят се подготвя да посрещне пресата на Христо Г. Данов в рамките на честванията на 190 години от неговото рождение, които започват днес и ще продължат в следващите дни. Ние очаквахме тази машина да стане експонат от Историческия музей в Клисура, затова подготвихме проект „Печатари”, разказа Стоян Иванов. Проектът ще обхване всички фамилии от Клисура, свързани с печатарството в България, ще бъде оформена мобилна изложба, която ще обиколи цяла България и ще покаже как се е изработвал печата през 19. век.

Днес в Клисура започват чествания по повод на 190 години от рождението на Христо Г. Данов. В 13.00 часа в читалище „20 април“ ще започне национална научна конференция „Христо Г. Данов -  живот и дело“. Тя е организирана от Историческия музей в Клисура и Регионалния исторически музей в Пловдив.

Тази вечер в 18.00 часа в Историческия музей  ще бъде открита изложба „Род. Семейство. Отечество. Пловдивските фамилии 19-20. век“. Утре в 9.00 часа  кметът на Клисура Генка Тодорова, участниците в научната конференция, жителите и гостите на града ще положат цветя на паметника на Христо Г. Данов в парка, който носи неговото име. През деня е втората част на научната конференция.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?