Подай сигнал

Съдят тираджия, прегазил моторист

Прокурорът не се задоволи с тройна експертиза на македонския камион, поиска петорна

Пловдив

от Георги Василев 222 прегледа 0

Обвинителят от Окръжна прокуратура-Пловдив Атанас Янков не остана доволен от тройната автотехническа експертиза по делото срещу македонския тираджия Благой Наумовски, който причини смъртта на 47-годишен моторист на околовръстния път.

Драмата се разигра на 13 септември 2016-а, а "Марица" отрази подробно случая. Тогава тираджията се придвижвал по околовръстния път на град Пловдив. Малко предобед постъпил сигнал за тежка катастрофа - камионът на Наумовски, който идвал от Асеновградско шосе, се сблъскал челно с лек автомобил "Фолксваген" с кърджалийска регистрация, зад който се движел мотоциклет. 47-годишният моторист не успял да спре, ударил се в колата и загинал намясто. Фаталният удар станал близо до кръстовището с Кукленско шосе. Шофьорът е бил арестуван. Оттогава делото се търкаля из съдилищата, а тираджията е с наложена забрана да напуска страната ни.

На вчерашното заседание Наумовски пристигна видимо спокоен и явно свикнал с тромавата ни съдебна система. Защитата му беше поета от адвокат Христо Руменов. Пред магистратите беше представена тройната автотехническа експертиза, представена от професор Станимир Карапетков, ръководител на структурата на ТУ „София“ в Сливен.

Според заключението на вещите лица камионът не е бил в техническа изправност - имало е проблеми с кормилния механизъм и спирачната ефективност. По делото е постъпила информация, че влекачът е претърпял ремонт на спирачките непосредствено преди ПТП-то, но експертите смятат, че ако всичко е било наред, то е нямало как да се стигне до фаталния удар. От данните в писменото заключение следва, че шофьорът не е могъл да забележи повредата при нормално спиране (на светофар например), а само при екстремно такова. Веднага след това тримата експерти се заеха да обясняват на магистратите спецификите на спирачното закъснение и сложните му стойности, които се измерват в м/с².

Съдебната драма започна, когато прокурор Янев се опита да зададе въпрос на вещото лице Мутафчиев. Обвинителят беше скастрен от проф. Карапетков, който заяви, че това е тройна експертиза и въпросите трябва да бъдат задавани към говорителя.

Действията на професора само разпалиха буйния нрав на държавния обвинител, който веднага скочи на крака и определи намесата на експерта като грубо нарушаване на реда в съдебната зала, тъй като Карапетков дори не е страна по делото, че да прави възражения. Янев апелира за намесата да бъде наложена глоба - искане, което съдът отряза.

Професорът побърза да се извини на прокурор Янев, на което обвинителят отговори с думите: „Това не е извинение, а подигравка с всички присъстващи в залата. Аз съм наясно с отношението на вещото лице Карапетков, който дава съвети на съдии и прокурори“.

Делото продължи с разпитване на експертите, като в един от случаите Карапетков прекъсна един от колегите си с думите: „Това не е вярно“. В крайна сметка експертизата бе приета, вещите лица получиха възнагражденията си и напуснаха залата.

Веднага след това прокурор Янев поиска назначаване на нова експертиза, този път в петорен състав. Като довод той изтъкна, че устните обяснения на експертите са поставили под въпрос писмените заключения и възникналите конфликти между самите вещи лица.

Съдът се съгласи с Янев и назначи нова, петорна експертиза. Междувременно подсъдимият Наумовски получи обратно правото си да пътува извън страната, за да може да се прибере в Македония, тъй като демонстрирал добро процесуално поведение. Делото продължава в края на месец юли.

Коментари