Подай сигнал

Събират в център нарушенията на пътя

Новата система ще освободи повече време за работа на полицаите, твърди министър Маринов

На път

от Екип Марица 241 прегледа 0

Вътрешният министър на мястото на инцидент

МВР събира на едно място данните за погазването на пътните правила. Това ще стане с изграждането на Единен център за обработка на нарушенията, по който вече се работи, съобщи вчера пред медиите вътрешният министър Младен Маринов.

Според него, когато новата система влезе в действие, всички генерирани нарушения ще се изпращат автоматично в този център и там ще се обработват. Според министъра нововъведението ще повиши с близо 50 процента ефективността на процеса, при който полицейският служител първо регистрира определен брой нарушения, а после ги обработва и изпраща за налагане на санкция. Другото предимство е, че то ще освободи и време на полицаите да вършат повече работа.

Такива центрове съществуват в много европейски страни. Предстои българският да заработи в най-скоро време, като в момента се изготвя процедурата за обществена поръчка, обясни Младен Маринов.

По данни на СБА от проведена анкета става ясно, че близо 83 на сто от водачите смятат, че, за да намалеят инцидентите на пътя, е необходимо да се засилят санкциите и контролът. Само 14 процента са на мнение, че не са необходими още мерки.

В тази връзка вътрешният министър коментира, че според статистиката три пъти е завишен размерът на санкциите, контролната и наказателната дейност. Той отбеляза, че има три пъти повече наказани водачи и значително повишение на събираемостта на глобите. Според него обаче резултатите от завишаването на глобите и другите санкции не са трайни. Водачите не трябва да привикват с външния контрол, като така да бягат от самоконтрола, категоричен е Младен Маринов.

Коментари