Събират дарения за ремонт на църковен храм

Всяка помощ е добре дошла, включително с труд, казват инициаторите

Пазарджиклии поведоха кампания за набиране на средства за възстановяването на храма „Свето Преображение Господне“. Инициативният комитет обединява уважавани личности от местната общност - строителния предприемач Евтим Янев, прокурор Стефан а.Янев, преподавателката Надежда Сандъкчийска.

За неотложни дейности са необходими около 33 000 лева, от които дотук са събрани половината. С тях трябва да бъдат направени ремонт на тавана, почистване и обработване на дървените орнаменти над олтара и балкона, възстановяване на местата с нарушена мазилка, оригиналните стенописи около прозорците до тавана​ и горната част на колоните. С личен труд редовните посетители на храма и ​хората от Инициативния комитет ще възстановя​т дървената част на олтара.

„Апелираме към Вас да ни помогнете със средства или с труд за неотложните дейности по ремонта“, пишат инициаторите в писмо до медиите.

Строежът на църквата „Свето Преображение Господне” е започнал през 1859-60 година, а нейното освещаване става през 1862 г.
По време на църковно-народните борби гръцките духовници, които настояват богослужението да продължи да се води на гръцки език, са изгонени от църквата „Света Богородица” и на тях е предложено да служат в параклиса „Света Неделя”, намиращ се в непосредствена близост до храм „Света Богородица”. Те обаче решават с помощта на български еснафи да построят храм, в който да се служи на гръцки език. 
Оттам идва и названието на храма -„гръцката” църква - което всъщност е неточно, защото църквата е българска и строена от българи.
В двора на храма се е помещавал първият пансион на града за социално слаби и самотни хора. Църквата е била действаща до 1994 г., когато е затворена след пожар в старата поща (часовниковата кула-символ на град Пазарджик). Тогава настоятелството на църквата „Света Богородица“, под чието попечителство е "гръцката църква", складира около и в храма останалия от пощата дървен материал. С течение на времето църквата и околохрамовото пространство се превръщат в склад за строителни материали, а дворът става практически непроходим.

През месец март 2009 година Пловдивският митрополит Николай разбира, че в града съществува храм „Свето Преображение” и незабавно възлага на свещеник Петко Еленкин председателството на църковното настоятелство и задачата заедно с енорийския свещеник Атанас Кузев да освободят и разчистят храма и двора от ненужните отпадъци и строителни материали, както и да възстановят предишния блясък и красота на този Божий дом.
За по-малко от 60 дни с помощта на доброволен труд от миряни и духовници, строителни предприемачи и община Пазарджик, храмът е почистен и преобразен.
Уникалният под с прекрасна автентична керамика е освежен. Изградени са пътеки тип калдъръм, които опасват храма от всички страни, а община Пазарджик озеленява и облагородява дворното пространство с прекрасни цветя и райграс; около тревните площи са поставени пейки за отдих.
Благодарение на изкусните реставраторски ръце иконостасът възвърна предишния си вид. Възобновен и реставриран е и Владишкият трон и два проскинитария. Църквата грейва в бяло, синьо и златно. Таванът е дървен и много красив.

С много усилия уникалният под с автентична керамика е почистен, реставрирани са ценни икони, също Владишкият трон с два проскинитаря, изградена е камбанария, подменена е по-голямата част от дограмата, закупени са нови полилеи и църковна утвар.

Макар и възродена и отново действаща, църквата се нуждае от още работа и средства.

Ако желаете да помогнете, може да го направите в храма, където е поставена кутия за дарения за ремонта. Средствата се събират и от касиера на Инициативния комитет Марияна Янева. С нея може да се свържете на имейл mariana_yaneva©mail.bg. За всеки дарен лев ще бъде даден публичен отчет на таблото на входа на църквата, уверяват организаторите на кампанията.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
крадливият МУТРОполит-ик  ша ги ЦУНЕ

крадливият МУТРОполит-ик ша ги ЦУНЕ

07.08.2019 | 22:03

Будалите събират, за да може онзи престъпник (САН КИРИКО, попе!) крадливият МУТРОполит-ик * * * (що ли няма МОНАШЕСКО ИМЕ др. Методиев?) да си ги ЦУНЕ. Кой може да му попречи на този феодал? Как мога да му имам вяра, като той самият НЕ ВЯРВА (не е верующ, щом не му дреме за Геената Огнена след ВИДОВДЕН)

Отговори
0 0
емигрант завинаги

емигрант завинаги

07.08.2019 | 21:34

Г-жа Янева приема ли дарения в чужда валута?

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?