Подай сигнал

Събаряй, без да ти мигне окото. Чиновникът спи

Собственикът на къщата на ул. "Гладстон" 14 копал на 20 метра от Общината цял месец преди фасадата да рухне. Нито един служител на Общината не се усъмнил, че става нещо нередно

Пловдив

от Екип на "Марица" 1009 прегледа 0

Събаряй, без да ти мигне окото. Чиновникът спи

Поредният паметник на културата в Пловдив, част от архитектурна зона със защитен статут, рухна под ударите на машините на 20 метра от Общината, без нито един чиновник да се притесни, че с къщата на ул. "Гладстон" 14 става нещо нередно. След сигнал от кмета на район "Централен" Георги Стаменов до прокуратурата от вчера със случая се занимава Икономическа полиция. Каквото и да установят разследващите обаче, къщата на Куцоглу няма да бъде възстановена.

Сградата бе съборена от бизнесмена Светослав Митов, който е собственик на имота чрез едноличната си фирма "Неокор Билдинг". Предприемачът има одобрен проект за реставрация, според който някогашната къща на Куцоглу, която дълги години се ползваше като забавачка, трябва да се превърне в бутиков хотел. Според документите обаче инвеститорът е трябвало да запази външната фасада и цялостния архитектурен облик на сградата. Вместо това багерите събориха цялата сграда, явно с идеята, че да ремонтираш старото е по-трудно и скъпо, отколкото да градиш наново. Според обяснението на чиновниците от район "Централен" знаковата къща е бутната в края на миналата седмица. Хора от квартала обаче твърдят, че багерите са действали в имота цял месец. Самият Митов обяснил пред администрацията, че имал план как да опази фасадата, но проливните дъждове превърнали изкопа в езеро и имало опасност стената да рухне и затова се наложило да я събори. Бизнесменът е действал на своя глава и не е съгласувал идеята си с районното кметство, експертите от Община Пловдив или Националния институт за недвижимото културно наследство. За пореден път в Пловдив се повтаря историята с Тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 и съборения паметник на културата на ул. "Цар Асен".

Общото и в трите случая е, че докато "инвеститорите" бутат, чиновниците удобно си затварят очите. И се явяват на терен чак когато емблематичните пловдивски сгради вече са отишли в историята. В скандала с "Одрин" 8 бе замесено името на тогавашния главен архитект на Пловдив Румен Русев, който вече не е между живите. От Общината опитаха да прехвърлят върху него вината за неразборията с разрешителното за бутане на тютюневия склад. Интересно защо никой днес не се интересува какви действия предприема и.д. главен архитект Юлиана Петрова, която би трябвало да носи отговорност за градоустройствената политика и облика на града, част от който са и паметниците на културата. Според източници от Общината Петрова отдавна не поема никакви отговорности и даже рядко ходи на работа, като често използва отпуск и болнични. "На уволнение" са го ударили и други експерти от важни общински отдели, които имат отношение към спазването на ЗУТ. Това пък е идеална среда за корупционни практики и лов на риба в мътни води. В нея всеки недобросъвестен инвеститор, който по лошо стечение на обстоятелствата се е оказал собственик на паметник на културата, би се изкушил да действа на принципа "Събаряй, без да ти мигне окото! Чиновникът спи".

Кой е собственикът на имота

Собственик на съборената къща на ул. "Гладстон" 14 е фирма "Неокор Билдинг" ЕООД, регистрирана в Пловдив. Дружеството е с основен предмет на дейност строителство на сгради и строителни съоръжения, реконструкции, обзавеждане на недвижими имоти с цел отдаване под наем, лизинг или аренда и т.н. Едноличен собственик на фирмата е Светослав Йорданов Митов. Според търговския регистър негови са още едноличните дружества "Вероника резиденс", "Верона сити център" и "Палас 27".

Събаряй, без да ти мигне окото. Чиновникът спи

Събаряй, без да ти мигне окото. Чиновникът спи

Коментари


тотю пак е намазал филията малкия стаменов също

А кой е Куцоглу?