Подай сигнал

Свърши квотата за достъп до връх Ботев с автомобили

Регион

от Цветана Георгиева 966 прегледа 0

Свърши квотата за достъп до връх Ботев с автомобили по пътя Калофер-Паниците-връх Ботев за този уикенд

Свърши квотата за достъп до връх Ботев с автомобили по пътя Калофер-Паниците-връх Ботев за този уикенд. Пределът от десет разрешителни за движение на моторни превозни по трасето с ограничен достъп бе достигната още вчера, 10 юли, в 14.00 часа, съобщиха от дирекцията на Национален парк Централен Балкан. Юли и август са най-натоварените месеци, а заявките за използване на маршрута се подават не по-късно от три дни преди желаната за пътуване дата, припомниха от парковата администрация. Резервациите се правят в парковата дирекция, те са безплатни и е добре да се заявяват по-рано, за да е сигурно, че ще се сдобиете с възможност да качите старопланинския първенец с автомобил. Само десет коли в събота и неделя могат да се качат до връх Ботев.

Съгласно Плана за управление на Национален парк Централен Балкан по определените пътища с ограничен достъп се допуска движението на до десет моторни превозни средства на ден и то само в събота, неделя и официални празници Разрешението за автомобили до връх Ботев е само за периода от 1 юни до 15 септември, след съгласуване с Дирекцията на Национален парк "Централен Балкан“.

Паркът обаче предлага и други атрактивни автомобилни и пешеходни маршрути. Пътят от село Тъжа до хижа „Тъжа“ е много добър, той води до контролно-информационния пункт „Сладката вода“. От там по пътека се стига до едни от най-красивите водопади в тази част на „Централен Балкан“ – Бабското пръскало, а близо до него е и още по-внушителното Кадемлийско пърскало.

Само на час от Пловдив е началото на екопътека „Бяла река“, която се извива в ждрелото на реката. В началото на лятото тя бе ремонтирана подновена след зимния сезон и проливните пролетни дъждове. Гледките към реката и към планината са невероятни, а маршрутът не е тежък. Цялото трасе се изминава за около два часа при умерено темпо, а има и по-кратък вариант, който обхваща само част от целия маршрут.

Коментари