Следвайте ни

Звезда от черна дупка се носи близо до Земята 

Тя се движи толкова бързо, че един ден ще излезе от Млечния път

viber icon

Избягала звезда беше забелязана да преминава през нашата галактика със скорост 3,7 милиона мили в час. Звездата е била изхвърлена от огромна черна дупка, пише Блиц. 

Звездата, известна като S5-HVS1, е открита от Сергей Копосов от университета в Карнеги Мелън. Тя е полетяла из цялата галактика още от времето, когато човешките предци за първи път са тръгнали на два крака.

Преди това тя е била част от двоична звездна система, но се е приближила твърде близо до огромната черна дупка в центъра на Млечния път преди около пет милиона години.

 Звезди движещи се с висока скорост са открити преди две десетилетия и оттогава очароват астрономите. Според учените обаче S5-HVS1 е безпрецедентен случай, поради високата си скорост и близкото преминаване до Земята - само на 29 000 светлинни години. Звездата се движи толкова бързо, че един ден ще излезе от Млечния път.

Разположена е в съзвездието Грус или Жерав, като беше установено, че се движи 10 пъти по-бързо от повечето звезди в Млечния път с6 милиона км/ч. Дъглас Буберт от университета в Оксфорд, съавтор на изследването, казва: „Скоростта на откритата звезда е толкова висока, че неминуемо ще напусне Галактиката и никога няма да се върне.“

Професор Копосов, водещ автор на изследването, казва: „Това е супер вълнуващо, тъй като отдавна подозираме, че черните дупки могат да изхвърлят звезди с много високи скорости.

Обаче никога досега не сме имали ясна връзка с толкова бърза звезда на Галактическия център. Смятаме, че черната дупка е изхвърлила звездата със скорост хиляди километри в секунда преди около пет милиона години.

Това изтласкване се е случило по времето, когато предците на човечеството просто са се учили да ходят на два крака.“ 

Тинг Ли, от обсерваториите в Карнеги и университета в Принстън и ръководител на S5 Collaboration, казва: „Да видиш тази звезда е наистина невероятно, тъй като знаем, че трябва да се е образувала в Галактическия център - място, много различно от нашата местна среда. Това е посетител от непознат свят.“

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?