Следвайте ни

Зверски наводнения взеха 7 жертви в черноморския район на Турция СНИМКИ

viber icon

Седем загинаха, а един се издирва след проливни валежи, предизвикали наводнения и последващи свлачища късно в сряда вечерта. Епицентърът на бедствието бяха районите Гюнейсу и Тайели, разположени на стръмни хълмове в предизвикателен терен, където планините минават успоредно на морето в турската северната черноморска провинция Ризе.


С проливния дъжд, който започна вчера вечерта в Ризе, за 7 часа паднаха 220 килограма валежи на квадратен метър. Потоци преляха в 6 района на града, пътищата бяха затворени, възникнаха десетки свлачища. Броят на хората, загубили живота си в потопа, се е увеличил до 7, заяви агенция Т24. 

Вътрешният министър Сюлейман Сьойлю, който направи днес преди обед инспекции в района на наводненията в Ризе заедно с още двама министри, заяви: „Когато дойдохме през нощта, поради бедствието, 27 хил. абонати нямаха електричество.  В момента приблизително 13 хиляди абонати не могат да бъдат снабдени с електричество. Смятаме, че този брой ще намалее след няколко часа. Всички спасителни екипи продължават да работят.  Оценката на щетите продължава. Пътищата до 82 села в района са недостъпни поради свлачища, но екипи работят по отстраняване на проблемите.  


Министърът на околната среда и урбанизацията Мурат Курум каза, че работата по оценка на щетите ще приключи след два дни. "Ние бързо ще построим нови къщи за пострадалите. Ще ги изградим на максимум 2-3 етажа. Планираме бързо да преместим някои сгради с риск от наводнение. 
Спасителните дейности продължават както по течението на реката, така и към морето. 


Министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу каза: "Ние нямаме главни пътища, които да са затворени. Имаме проблеми само по селските пътища. Имаме някои проблеми в комуникацията, отчасти на някои места. Разбира се, има и проблеми, причинени чрез спиране на тока. Нашите мобилни екипи са в региона."

Десетки служители издирват хора, за които се съобщава, че са изчезнали в две села в района, където къщите са заровени под отломки. Губернаторът Ризе заяви, че на много места в провинцията се съобщава за наводнения и свлачища. Властите съобщиха, че от близките провинции са привлечени допълнителни екипи и кучета за търсене и спасяване, за да подпомогнат усилията, заедно с водолази.

Миналата година двама души загинаха от наводнения и свлачища в квартал Чаели в Ризе. Провинцията, подобно на повечето източни части на Черноморския регион, е сцена на подобни бедствия, отнели десетки човешки животи през годините. Най-лошото бедствие беше през 2010 г., когато 12 души загинаха при наводнения в район Ризе.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Plovdiv

Plovdiv

15.07.2021 | 17:05

Представям си 220 килограма на кв. М. Как ви звучи. НЕГРАМОТНИЦИ

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?