1553

Зукърбърг хакнал Харвард заради първообраза на Фейсбук

Едва ли в тийнеджърските си години създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг е подозирал, че когато стане на 38, колкото навърши вчера, ще бъде сред най-богатите хора в света. В момента състоянието му възлиза на над 80 млрд. долара. 

Роденият на 14 май 1984 г. в Уайт Плейнс, Ню Йорк, програмист, предприемач и филантроп, имал разностранни интереси като ученик. Увличал се по естествените науки (математика, астрономия и физика), бил е капитан на отбор по фехтовка, обичал да изнася рецитали на известни епични поеми, като предпочитал Омировата „Илиада“. И през ум не му и минавало да наследи професията на някой от родителите си, които за негов късмет му дали свобода да избира професионалния си път. Майка му Карън е психиатър, а баща му Едуард - зъболекар. Има и три сестри.

Марк имал слабост към компютри и програмиране още от средното училище. За да се развива в тази област, баща му наел софтуерния разработчик Дейвид Нюман за негов частен учител, който по-късно го нарича „чудо“. Зукърбърг се забавлявал с разработването на компютърни програми и игри. Една от първите му програми управлявала стоматологичния кабинет на баща му от дома, след като неговата програма „Zucknet“ позволявала на компютрите да се свързват помежду си.

По време на основното си училище под името на компанията Intelligent Media Group Зукърбърг създал музикален медия плейър, наречен Synapse Media Рlayer, който използвал изкуствен интелект, за да разбере предпочитанията на слушателите. Щатската компютърна компания Майкрософт се опитала да закупи Synapse и да наеме Зукърбърг, но той отказал и се записал в Харвардския колеж (част от Харвардския университет) през септември 2002 г. В университета изучава психология и компютърни науки. Заради еврейското си потекло членува и в Alpha Epsilon Pi - еврейско студентско братство.

Зукърбърг създава Facemash (предшественика на Facebook) на 28 октомври 2003 г., по време на втората си година в Харвард. Сайтът използва снимки от онлайн директория със снимки на студенти от университета, като се сравняват по две едновременно и се търси по-привлекателният между двамата. За да постигне това, Зукърбърг хаква недостъпна информация от мрежата на Харвард и копира личните снимки на студентите от всички общежития.

По това време университетът не поддържа цялостна система със снимки и информация за студентите. За първите 4 часа от съществуването си Facemash привлича 450 посетители и 22 000 прегледа на снимки. Фирмата Facebook Inc. е основана като частна компания през 2004 г. от Зукърбърг и състудентите му Едуардо Саверин, Андрю Макколъм, Дъстин Московиц и Крис Хюз.

В края на миналата година Facebook се преименува на Мета. Ребрандирането няма да засегне Instagram и Whatsapp. Промяната е част от амбициите на компанията да създаде "метавселена" - виртуална реалност, която премахва границите между физическия и цифровия свят.

 

Фейк изкара детето чудо потомък на български дядо

 

 

През 2014 г. македонското електронно издание "Република" пусна фалшивата новина, че Марк Зукърбърг има български корени. „На въдицата се хванаха“ дори в американското посолство в София и временно бяха качили „горещата новина“ на сайта си. Според несъществуващо интервю за АП, детето чудо било кръстено на дядо си Марко по майчина линия, който емигрирал в САЩ през 1944 г. С идването на народната власт богатите българи били прогонвани и затова дядо му напуснал страната. Баба му обаче останала в България и не е ясно какво станало с нея. Зукърбърг даже твърдял, че познава историята на България и бил горд с нея.

Наистина ли дядото на създателя на Facebook Марк Зукърбърг е българин? Този основателен въпрос възниква след проверка в архивите на официалните преброявания на населението в САЩ. Според US Census - американския архив по преброяванията, Зукърбърг има двама дядовци - Джак Зукърбърг, по бащина линия, и Сидни Кемпнер, по майчина линия. И двамата са родени в Ню Йорк. По непотвърдена информация компютърният гений действително имал европейска родствена връзка с далечни братовчеди в Германия, Австрия и Полша, които обаче не познавал.

 

Марк и съпругата му Присила са щедри дарители

 

Марк Зукърбърг е женен за Присила Чан - американка с виетнамско-китайски корени, по професия педиатър и също като него възпитаник на университета в Харвард. Радват се на две дъщери Максима и Август, родени през 2015 и 2017 година, които от малки се учат на програмиране. Четиримата живеят в луксозен имот в Пало Алто, Калифорния. Фамилията се прочу със своята благотворителност. Първото им голямо дарение е през 2010 г., когато дадоха 100 млн. долара на държавните училища в Нюарк.

При раждането на първата им дъщеря Марк обяви, че смята да дари 99% от акциите си във Facebook за благотворителност /оценени на 45 млрд. долара/, както и че планира да инвестира по 1 млрд. долара в акции всяка година. Семейството кръсти "Инициатива Чан Зукърбърг" (Chan Zuckerberg Initiative), която ще работи "за развитие на човешкия потенциал и постигане на равенство". Проектът е структуриран като дружество с ограничена отговорност. Това означава, че - за разлика от традиционните благотворителни фондации, може да прави политически дарения, да лобира, да инвестира в компании и да възстановява парите си от всички тези инвестиции.

През 2017 г. благотворителен фонд на фамилията дари на Харвардският университет 12,1 млн. долара. Средствата за са отпускане на грантове на студенти от социално слаби семейства.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан са дарили и 75 милиона долара на Общата болница и травматологичен център в Сан Франциско, като това се смята за най-големият частен подарък на публична болница в историята на САЩ. Други 25 милиона долара са превели на Фондация „Центрове за контрол на заболяванията“ - за борба с епидемията от ебола, както и 120 милиона долара за подкрепа на ученици с ниски доходи в градовете Сан Франциско и Сан Хосе. През 2020 г. Зукърбърг и съпругата му даряват 300 млн. за "безопасно и надеждно гласуване в отделните американски щати и в по-малките населени места" преди президентските избори в САЩ, които се проведоха през ноември същата година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?