49

Зрее международен скандал: Русия даде Киев на съд за Каховка

Руски представители се явиха в Международния съд с обвинения срещу Украйна в разрушаването на язовир "Каховка" с масиран артилерийски обстрел, съобщава руската служба на BBC.

По-рано същите обвинения бяха отправени от Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

"Киевският режим не само нанесе масирани артилерийски удари по язовира в нощта на 6 юни, но и умишлено повиши нивото на водата в язовир Каховка до критично ниво", каза руският дипломат Александър Шулгин пред МНС.

Украйна също обвинява Москва в разрушаване на водноелектрическата централа.

По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че такава мощна структура не може да бъде унищожена от артилерия отвън, за унищожаване от такъв мащаб експлозията трябва да бъде извършена отвътре.

Международният съд е един от шестте основни органа на ООН, одобрен с Хартата на ООН.

Припомняме, че в първите си коментари след разрушаването на стратегическия язовир, контролиран от Русия в Южна Украйна, руският президент Владимир Путин обвини Украйна за големите щети и нарече действията на отговорните "варварски", цитра думите му "Политико".

Повредата на язовир Нова Каховка в Украйна, която предизвика масивни наводнения в района на Херсон, може да бъде потенциално военно престъпление, казаха лидери на ЕС и Украйна във вторник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
DOK

DOK

10.06.2023 | 15:14

Май ще намерим скоро отговорЪТ, защо е изчезнала развитата цивилизация "Атлантида"? На собственият си грб. Напред към 5-тата цивилизация! А евроатлантици?

Отговори
1 0
През нощта

През нощта

08.06.2023 | 19:45

специално подготвените украински резерви не успяха да преминат руската отбрана в Запорожска област. За изминалите 24 часа Киев загуби 945 военни, 33 танка, 28 бойни транспортни машини, 38 бойни бронирани машини, три самоходни артилерийски установки Krab и други въоръжения.

Отговори
7 3
Важното е

Важното е

08.06.2023 | 19:16

да бият уkpите ,че вече края им се вижда.

Отговори
6 1
бабы ещё нарожают

бабы ещё нарожают

08.06.2023 | 16:34

Русия обвинява Украйна, Украйна обвинява Русия. Същото е и с медиите у нас. Купените от Русия и купените от Запада. Няма нито един, който да наруши политическия си и финансов интерес. Кой лъже тогава? Има два факта обаче. Без т.н. “Специална военна операция” това нямаше да се случи. И второ, на никой не му пука за хората. По онези земи е така.

Отговори
6 5
експерт

експерт

08.06.2023 | 16:16

По-голяма наглост от тази на рушляците няма!

Отговори
24 14
хохохо

хохохо

08.06.2023 | 16:32

шорошоядски "експерт", сигур' не мож' си отрежиш ноктите сам!?

Отговори
7 11

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?