Следвайте ни

Знаете ли как са въведени номерата на колите?

viber icon

Франция е първата страна в света, която въвежда регистрационни табели с наредба на парижката полиция. Това се случва на днешния ден преди 128 години - на 14 август 1893 г. Примера й последва Германия през 1896 г. Нидерландия пък става първата страна, въвела национална регистрация на регистрационните табели, наричани „разрешително за каране по пътищата“. Това се превръща във факт през 1898 г. Отначало тези табели са били само поредни номера, започвайки от 1, но това е променено през 1906 г.

В САЩ всеки щат издава свои регистрационни номера. Ню Йорк например въвежда регистрационни номера през 1903 г., които са черни номера на бял фон, като преди това, от 1901 г., е имало изискване само инициалите на собственика да се виждат отчетливо отзад на превозното средство. Отначало е нямало нормирани регистрационни номера, а всеки собственик на кола е бил длъжен да си ги прави сам. През 1903 г. Масачузетс става първият щат, въвел стандартизирани регистрационни табели.

В Германия през 70-те години на 20. век е въведен в употреба шрифт, наречен "затрудняващ фалшификацията" (FE-Schrift, Fälschungserschwerende Schrift). Той е разработен така, че например буквата O не може да се преправи в Q, и обратно, не може да се добави щрих към P, за да изглежда буквата като R.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?