4020

Зловещо предупреждение: Това е първата страна в света, която изгуби всичките си ледници

Венецуела е първата държава в съвременната история, която изгуби всичките си ледници, предаде ЮПИ. Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона (La Corona), беше последният във Венецуела. Страната загуби още пет други през миналия век поради последиците от изменението на климата. 

Няколко глациолози смятат, че ледената купчина, която е останала в националния парк Сиера Невада във Венецуела, в планинската верига на Андите, е твърде малка, за да се счита за ледник. 

Въпреки че няма световен стандарт за минималния размер на ледената маса, за да се счита за ледник, Геоложкият институт на САЩ приема, че 10 хектара е общоприет показател. 

Глациолозите Джеймс Киркхам и Мириам Джаксън казаха пред Би Би Си, че учените определят ледника като „ледена маса, която се деформира под собственото си тегло“. 

В началото на XX век Венецуела има шест ледника с обща площ 999 кв. км.

Хумболт е покривал 450 хектара, но през март изследователи от Университета на Андите в Колумбия съобщиха, че той се е стопил до едва два хектара. 

Проучване от 2020 г. показва, че площта на ледниците във Венецуела е намаляла с 98% между 1952 и 2019 г. Скоростта на топене на ледниците се e увеличила около 1998 г. и е достигнала своя връх от близо 17 % годишно в периода 2016-2019 г.

Въпреки че според изследователите ледниците са тясно свързани с културната идентичност, тяхната бърза загуба води и до повишаване на морското равнище. 

През декември венецуелското правителство се опита да спаси изчезващото ледено поле, като го покрие с термично одеяло. То е подобно на покритията, използвани в европейските страни за защита на ски пистите при по-топло време.

Учените разкритикуваха мярката, твърдейки, че с течение на времето синтетичното покритие ще се разгради и ще замърси околната среда с микропластмаса. 

Според Марк Маслин, професор по науки за земната система в Университетския колеж в Лондон, планинските ледници се нуждаят от много лед, за да отразяват слънчевите лъчи и да поддържат въздуха хладен през летните месеци. Сега ледникът Хумболт е загубил толкова много лед, че няма начин да се спре топенето.

След като ледникът изчезне, слънчевата светлина нагрява земята, прави я много по-топла и намалява вероятността за натрупване на лед през лятото“, каза той. 

Учените Киркхам и Джаксън смятат, че до 2100 г. може да изчезнат между 20 и 80 % от ледниците в световен мащаб, а „част от тази загуба вече е необратима“ поради въглеродните емисии.

Бързото намаляване на емисиите обаче би могло да спаси други ледници, „което ще има огромни ползи за поминъка и енергийната, водната и хранителната сигурност“, казаха те.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?