Следвайте ни

Зловещо откритие: 500 гилотинирани трупа в сърцето на Париж

Стените на параклиса могат да съдържат останките на около 500 души

viber icon

Останките на хора, екзекутирани по време на Френската революция, са открити в стените на „Параклиса на покаянието“, разположен в VIII окръг на Париж. Управниците на параклиса стигнаха до това заключение след задълбочен анализ на исторически документи и проверка на тази теория с помощта на специално оборудване.

"Досега параклисът се смяташе само за монумент, издигнат в памет на кралското семейство. И едва наскоро открихме, че той е и некропол на Революцията", заяви управителят на параклиса Емерих Пениге дьо Стуц в интервю за „Льо Паризиен“, пише Канал 3.

Параклисът е издигнат през 1826 г. на мястото на гробището „Мадлен“, където френски благородници, между които Луи XVI и Мария Антоанета, са екзекутирани на гилотината. При Луи XVIII останките на кралската двойка са пренесени в базиликата „Сен Дени“, докато съдбата на останалите досега беше известна. Смяташе се, че те са погребани в катакомбите в близост до XIV окръг, както е посочено на специална табела от 1844 година.

Потвърждение на предположението, че останките все още са в района на параклиса, Стуц намерил в бележките на Луи XVIII, който разпоредил "земята, напоена с кръвта на жертвите, да приюти строителна площадка". Той обърнал внимание и на странното разположение на стените между редовете от колони, като по плановете от 1853 г. те дори били маркирани с черно.

Управителят решил да потвърди теорията си на практика, но без разрешението на Центъра за национални паметници (CMN) той не можел да започне пълноценни археологически проучвания и се съмнявал, че ще му бъде разрешено да разбие стените. После се обърнал за помощ към антрополога и криминалист Филип Шарлие, който предложил да се огледа вътре в стените през малка дупка с помощта на миниатюрна камера. През юли 2018 г. ги очаквала съкровена находка: на екрана се появил фрагмент от бедрена кост.

След това пробили още няколко дупки и извършили подобни проверки. Те успели да разберат, че „в долния параклис има четири предмета - по всяка вероятност дървени кутии с кости, покрити с кожа“. Въз основа на резултатите от изследванията Стуц подготвил доклад до 10 септември 2018 г., в който подробно описал констатациите. Той обаче не оповестил откритието си и не започнал мащабна работа заради протестите на „жълтите жилетки“ в края на 2019 г.

Новите изследвания трябва да започнат през 2021 година. Стуц добави, че може да се наложи да се прибегне до частично разрушаване на конструкциите.

Според изследователя обаче няма да се прави ДНК анализ. Пениге дьо Стуц подчерта, че няма да нарушава завета на Луи XVIII: „Единство и забрава“.

Вестникът твърди, че общо стените на параклиса могат да съдържат останките на около 500 души, осъдени на смърт по време на Революцията. Нещо повече, това са както представители на благородството, така и редица революционни фигури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?