1553
Следвайте ни

Зловещо: Автобусът-ковчег е бил с фалшив лиценз

viber icon

Шокиращи разкрития, след като македонската полиция претърси офисите на фирмата, чийто автобус погуби 45 живота на магистрала "Струма".

Министърът на транспорта и съобщенията на РС Македония Благой Бочварски каза на пресконференция днес следобед, че изгорелият автобус с регистрационни номера СK0284 БA, участвал в катастрофата в България, не е докладван от собственика в единствената електронна база данни на министерството. За автобуса няма свидетелство за лиценз, а за превоз на пътници е използвало невалидно удостоверение, което се отнася за друг автобус.

По думите на Бочварски превозвачът "Беса Транс" е имал два лиценза за експлоатация: лиценз за превоз на пътници в международен трафик с номер 00701, за който е взето решение за отнемане поради злоупотреба и лиценз за редовен превоз на пътници вътре нв страната с номер 8528, който е изтекъл през октомври 2021 г., т.е. е невалиден.

Тези лицензи, подчерта Бочварски, се отнасят за юридическо лице "Беса транс БТБ" като фирма, а не за превозни средства.

„ По отношение на притежаването на лицензи за автобуси за превоз на пътници в международен трафик, превозвачът „Беса Транс БТБ” разполагаше с извлечения от лицензи за четири автобуса“, каза Бочварски. Съгласно Закона за автомобилните превози, чл.11, ал.1, обясни министърът, превозвачът може да започне превоз на пътници във вътрешния и международния автомобилен трафик след получаване на лиценз за дружеството и удостоверение за лиценз за МПС.

„Превозвачът нито е отчел, нито е поискал от министерството на транспорта и съобщенията лиценз за изгорелия автобус и затова не е регистриран в единната база данни. Друго нещо, което е много важно и с което се спекулира в обществото, е начинът, по който превозвачът „Беса Транс БТБ“ преминал границата. Свидетелството за лиценз с номер 22679, което фигурира в електронната система на Митническата администрация и е използвано за опожарения автобус, напускащ страната, е свидетелство за лиценз на друго превозно средство с други регистрационни номера, също собственост на превозвача „Беса Транс БТБ“,“ подчертава Бочварски.

Това, добави той, ясно показва, че превозвачът е злоупотребявал с книжа на друго МПС, а по друг повод е показал лиценза на фирмата и по този начин съзнателно е нарушил разпоредбите на Закона за автомобилните превози.

„ Затова вече информирахме, че Министерството на транспорта и съобщенията е отнело лиценза за експлоатация на превозвача "Беса Транс БТБ",“ каза Бочварски.

По искане на прокуратурата Министерството на транспорта вече е представило пълната документация за превозвача "Беса Транс БТБ" и в следващия период ще действа според исканията и нуждите на прокуратурата.

„ По отношение на компетенциите на министерството вече споменах, че действахме по Закона за автомобилните превози и взехме решение за отнемане на лиценза за работа и невъзможност за извършване на дейност. Превозвачът има право да обжалва, но обжалването не отлага решението, което означава, че той има задължението да депозира лиценза и извлеченията от лиценза обратно в министерството“, решава Бочварски.

Коментари (1)

Oho boho

Oho boho

26.11.2021 | 22:40

Ужаса работа , ама българска!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?