49

Зловещи мистерии: Невероятният случай с окаменялата Зоя от Куйбишев

През 1956 година руската девойка дръзнала да танцува с иконата на св. Николай, но застинала на място за 128 дни

Автор: Петър Марчев

 

През 1956 година огромният Съветски съюз е управляван от Никита Хрушчов. Макар че се заема да разобличи и разчисти култа към личността на Сталин, Никита има и мрачната слава на пръв гонител на Църквата. Все още се помни знаменателната му закана, че в най-скоро време ще покаже по телевизията последния поп в СССР, след което ще го обеси на собствените му черва! И точно тогава, в годините на комунистическите гонения срещу вярващите, се случило едно невероятно чудо, което разтърсило всички - знаменитото „Зоино стоене”. Това се случило в славния град Самара, наричан тогава с името на комунистическия функционер Куйбишев.  

Зоя била млада девойка, работела в местния завод за тръби. Наближавала новата 1956 година и момичето решило да я посрещне с приятели в дома си. Тъй като Руската православна църква служи по стария календар, Нова година се падала по време на Рождественския пост.

Зоината майка била вярваща православна християнка и се възпротивила на тази веселба през пости, но младежите не я послушали. Събрали се всички, само Николай, годеника на Зоя, все още го нямало. Засвирил акордеонът и младите хора започнали да танцуват. Обидена на годеника си, Зоя дръзнала да направи следното: свалила от стената иконата на свети Николай и казала:

„Щом го няма моя Николай, ще потанцувам със свети Никола”. 

Приятелите й се стъписали, едно момиче я увещавало да не върши подобно светотатство. Но Зоя отговорила дръзко: „Ако има Бог, нека Той ме накаже!”. След това неразумната девойка се завъртяла в танц с иконата. След третото завъртане стаята изведнъж се изпълнила със силен шум, вдигнал се вихър и блеснала ослепителна светлина, като от мълния. Всички младежи избягали навън в потрес, вътре останала само Зоя ​- тя стърчала окаменяла, студена като мрамор - и продължавала да притиска към гърдите си иконата на светителя!

Извикали лекари, но никой не могъл да я премести, краката й сякаш се сраснали с пода. Въпреки отсъствието на външни признаци на живот, ясно се чувало биенето на сърцето на девойката. Лекарите опитали всичко, но не успели да променят това странно състояние, в което се намирала Зоя.

Вестта за това велико чудо бързо се разнесла из Русия и огромни тълпи започнали да се стичат към Куйбишев, за да видят окаменялата девойка. Но комунистите блокирали с милиция подстъпите към скромната дървена едноетажна къщичка. Униформените, според инструктажа, разяснявали, че не се е случило нищо необичайно. Но милиционерите, които били на най-близкия пост, чували през нощта как Зоя викала на майка си: „Мамо! Моли се! В греховете си умираме! Моли се!”.

Лекарите чували със слушалките си нейното сърцебиене, но когато се опитвали да й направят инжекция, 

иглите на спринцовките се чупели в окаменялото й тяло.

Майката на Зоя потърсила помощ и от свещеници. Те прочели някакви молитви и се опитали да вземат иконата от окаменелите ръце на момичето. Но не успели. Обаче на празника Рождество Христово на 7 януари в къщичката пристигнал отец Димитрий Тяпочкин. Той отслужил молебен и водосвет и осветил цялата стая. След това успял да вземе от ръцете на Зоя иконата и казал: „Сега трябва да чакаме знамение на Великден”. 

Но не дочакали Възкресение, когато се случило ново чудо. В навечерието на Благовещение, което в Русия се почита на 7 април, някакъв благообразен старец помолил милиционерския пост да го пусне в Зоината къщичка. Униформените не го пуснали. Старецът се опитал да влезе и по време на дежурството на следващата см​яна. Пак го спрели. Но на третия път, вече в самия ден на Благовещението, милиционерите се смилили и го пуснали. А през прозореца постовите чули как старецът кротко говори на Зоя: „Е, какво - умори ли се да стоиш права?”. Минало известно време, но старецът не излизал навън. Когато охраната го потърсила вътре, от него нямало и следа. Всички, които се удостоили да видят този беловлас старец,

били убедени, че това е бил самият свети Николай! 

В това състояние Зоя престояла четири месеца, или 128 дни, чак до самия Великден, който в оная година се паднал на 23 април. Когато настъпил празникът на светлото Христово Възкресение, девойката силно извикала: „Молете се! Страшно е, земята гори! Целият свят загива в греховете си, молете се!”. Оттогава тя започнала да оживява, а мускулите и ставите <210> започнали да се раздвижват постепенно. Сложили я да легне в леглото си, но тя продължавала да стене и да настоява всички да се молят за света, загиващ в греховете си. 

- Как живееше, кой те хранеше? – питали я близките й.

- Гълъби, гълъби ме хранеха... – разказвала тя.

Случило се знамението, за което предупредил отец Димитрий, който по-късно приел монашество под името Серафим. По молитвите на светителя Николай Господ помилвал дръзката Зоя, приел нейното покаяние и простил греховете й.

А на третия ден на Великден Бог прибрал душата й

Но всичко, което се случило, така поразило жителите на Куйбишев и околностите, че много хора се обърнали към вярата. Бързали към храмовете, за да се покаят и изповядат, некръстените се кръщавали, окачвали си кръстчета на вратовете...

 

Милиционер побеля от ужас на пост пред къщата на момичето 

Разказана така, за мнозина историята на окаменялата Зоя вероятно звучи като приказка. Но има очевидци на тези чудни събития. Ето какво разказва свещеник Виталий Калашников, предстоятел на храма „Св. София” в Самара:

„Една наша родственица на име Анна Калашникова по онова време работеше като лекар в „Бърза помощ”. Тя пристигна у нас на 1 януари и ни събуди с думите: „Вие още спите, а целият град е на крака!”. После ни разказа за чудото с окаменялото момиче. Освен това тя призна (макар че я бяха принудили от милицията да се подпише, че няма да разказва на никого), че идва направо от дома на Зоя, където я извикали по спешност. Видяла Зоя, която продължавала да стиска в ръце иконата на св. Николай. Като лекарка, опитала се да й направи инжекция, но иглите се огъвали и чупели...”. Д-р Калашникова работила още доста години в „Бърза помощ” и починала през 1996 година.

А пенсионерката Анна Ивановна Федотова си спомня по-късно следното: „В онези дни аз идвах на два пъти в Куйбишев, за да видя чудото, за което говореха навсякъде. Но дървената къщичка на ул. „Чкалов” 86 беше обкръжена от милиционери, които не пускаха да се влиза вътре. През портичката излезе един млад милиционер и аз го запитах: „Кажете, а тази Зоя наистина ли стои?”. Той се обърна към мен с думите: „А вие разпитвате досущ като жена ми. Аз няма да кажа нищо, по-добре вижте сама”. И той си сне фуражката, под която се показаха съвършено сивите му коси. „Виждаш ли?! Това е по-вярно от думите. Ние сме се подписвали, на нас ни е забранено да разказваме за това. Но само ако знаеше колко е страшно да гледаш тази застинала девойка!”

И така, чудото със Зоя се превърнало в урок за мнозина. Защото към светините човек трябва да се отнася с благоговение. Този случай е за поука и на атеистите - ти може и да не вярваш, но ако посегнеш на светинята, ще последва наказание. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Западняк

Западняк

04.06.2023 | 16:40

То бива простотия, но това е дъното! Марица = долнопробен селски таблоид.

Отговори
3 2
Марица, Марица,

Марица, Марица,

04.06.2023 | 12:10

Хайде, такива статии за простия народ добре, разбирам ви, те най се вързват на рекламите, но махнете поне плюсовете и минусите. Отдавна троловете сами си ги слагат, за заблуда.

Отговори
3 9
ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ В БЪЛГАРИЯ

ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ В БЪЛГАРИЯ

04.06.2023 | 11:48

* Организатор: Посолство на САЩ в България * Изпълнители: Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, Бледата Спирохета Денков, Лена Бориславова, Христо Бойкикев, Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Мария Неделчева-Габриел, Десислава Атанасова, Томислав Дончев и цялата измет от ПП, ДБ и Герб. * Парламентарна подкрепа за преврата: ДПС * Задкулисни машинации в полза на преврата: Румен Радев - президент на Републиката, извел ПП на политическата сцена, подпомогнал с "ала-бала" влизането им в НС и връчил им втория мандат, без да използва всички законови лостове, за да осуети преврата, след като стана ясно, че ПП и ДБ са фалшифицирали изборния вот на българските граждани и не са "втора парламентарна сила". * Бездействие в услуга на преврата: Иван Гешев - главен прокурор на Републиката, осигурил чадър на превратаджиите с мълчанието и отказа си да изиска незабавно задържането им след изявленията на шефовете на службите пред НС, че признанията на ПП в записите, представляват държавна измяна. * Дипломатическа подкрепа за преврата: ЕС и САЩ * Въоръжена подкрепа за преврата: НАТО и САЩ * Подкрепа на преврата от страна на агентурните сили: НПО-тата на Сорос, лумпените -клиенти на олигархията. * Неволен съучастник в преврата: Българският народ с патологичното си равнодушие. Мълчанието на агнетата е знак за съгласие с касапите. Етническите българи са обречената жертва в този адски заговор. Те подлежат на изтребление. Но продължават равнодушно да немеят.

Отговори
7 9
Зоя Б. Деянова

Зоя Б. Деянова

04.06.2023 | 11:45

Аз не изпитвам носталгия към времената на социализма, защото той създаде чудовищата, които за 34 години оглозгаха България до голо. Мога да ги изброя поименно, но вие ги знаете.

Отговори
10 2
Може би защото си шорошоядска мастия

Може би защото си шорошоядска мастия

04.06.2023 | 15:26

изброй да се посмеем, на лъжите ти!

Отговори
0 6
Вярващите хора вярват в чудеса и в Божествената сила.Невярващите,атеис

Вярващите хора вярват в чудеса и в Божествената сила.Невярващите,атеис

04.06.2023 | 10:50

Атеисти,каквото и да им говориш и дори и да видят с очите си,душите им са затворени за вярата.Да си вярващ е най-личният избор на всеки-или имаш вяра,или нямаш!Всеки е сам съдник на ума и душата си!Да си вярващ е дар от Бога!

Отговори
16 1
Платен

Платен

04.06.2023 | 11:32

изрод !

Отговори
0 10
Мръсни кадесарски ЖИВОТНИ!!!

Мръсни кадесарски ЖИВОТНИ!!!

04.06.2023 | 10:47

Преди 20 години отец Стефан Камберов беше зверски убит не от друг, а от свещеник и клисар заради църковни имоти, за които се биеха синода на Пимен и този на Максим. Справедливостта така и не възтържествува, въпреки че престъпниците бяха задържани. Те получиха по 4,5 и 5,5 г. затвор и присъдата взриви тогава българското общество. Жертвата отдавна е забравена от всички, освен от близките и приятелите си. През 2002 г. един от най-красивите манастири в България - “Свети Пантелеймон” близо до с. Добринище, става арена на жестоко убийство - зверски е насилен и пребит отец Стефан Камберов. До смъртта си той прекарва по-голямата част от дните си в светото място. За него вярващите казват, че бил кротък човек и добър духовник. До началото на 2001 г. “Свети Панталеймон” и имотите му се стопанисват от алтернативния синод на покойния Пимен и неговия наместник в Благоевградската епархия - владиката Гавриил. Със своите 370 декара в райското място манастирът е апетитен залък за всички. През август 2001 г. по време на църковния празник на манастира, гледащи се на кръв представители на двата синода се изправят един срещу друг в спор за собствеността и ползването на манастирските имоти и едва не се стига до сблъсък. Той обаче ще се състои година по-късно. През юли 2002 г. - дни преди убийството, хора на неврокопския митрополит Натанаил нахлуват в манастира и сменят бравите на вратите. Отец Стефан Камберов е бил сред изгонените. Около 22.00 ч. на 22 юли той обаче пристигна в обратно и заявява, че няма да си тръгне. Двама свещеници от нахлулите привърженици на Натанаил, които охранявали превзетия манастир, го избутали навън и потърсили помощ от други от околностите, тъй като помислили, че хората на алтернативния синод се готвят да атакуват манастира. Към 23,30 часа пристигнат десетина свещеника от Добринище, Банско и Якоруда, от синода на Пимен. Те опитват да убедят отец Стефан да си иде, но той отказва. “Настаняват” то с три одеяла на портала и за момент сякаш нещата се успокояват. След около два часа на мотор пристигна отец Малин Сакарев от Добринище. Според дякон Данаил от манастира, Сакарев бил пиян и носел със себе си и бутилка мастика. Той сяда да си допие на първия етаж на манастира заедно с клисаря Борис Еринин. Уплашен от нашествието, отец Стефан си събира багажа и потегля към с. Добринище. След него обаче тръгват Борис Еринин и Малин Сакарев. По средата на пътя между манастира и селото те го настигат, пребиват го до смърт, свалят му расото, събуват му панталоните и го зарязват окървавен и гол в крайпътната канавка. След това Еринин се връща в манастира, а Малин Сакарев отпрашва към Добринище, за да си допие. Призори тялото на отец Камберов е открито окървавено. Край манастира имало катун и по-късно циганите, които са свидетели по случая, дават показания, че са чули виковете на насилвания и убиван свещеник Стефан: “Малине, не ме бий! Недей! Недей!”. Според свидетелите и аутопсията, свещеникът е бил мъчен и насилван особено жестоко преди да настъпи смъртта му. Около шест часа призори извършителят отец Малин се обадил на Неврокопския владика Натанаил, за да му съобщи лично, че свещеникът от Пименовия синод в Банско е мъртъв. Още на 23 юли 2002 г. убийците на дядо Стефан са разкрити и арестувани, а в Югозападна България избухват масови брожения за отнемане на духовния сан на митрополит Натанаил и за разпопване на хората му. След едномесечно мълчание, патриарх Максим публично порицава убийството на отец Стефан, но Светият синод категорично отказа да отлъчи от редовете си Натанаил и “воините” му с обяснението, че това е груба намеса в делата на самоуправляващата се Българската православна църква.

Отговори
27 1
Мръсния кадеcap

Мръсния кадеcap

04.06.2023 | 11:30

Пълен измекяр си ,с тези одобренията ,които сам си слагаш - платена гнидo !

Отговори
1 18
От Банско

От Банско

04.06.2023 | 10:38

А някой наказа ли убийците на Отец Стефан Камберов от Банско? Убит брутално от комунистическите мафиоти!

Отговори
25 1
В маричката пак потече боза. Тони, ти ли си калпазанино?

В маричката пак потече боза. Тони, ти ли си калпазанино?

04.06.2023 | 10:34

Fibrodysplasia ossificans progressiva

Отговори
13 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?