71

Зловеща шетня в Бъкингам: Спешно актуализират плановете за погребението на Чарлз

Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си

 

Здравословното състояние на крал Чарлз III отново се превърна в тема за дискусия в медиите. Запознати издават, че борбата с рака, която монархът в момента води, тревожи приятелите му и Двореца, а това наложило и спешно актуализиране на плановете за неговото евентуално погребение.

Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване. Въпреки че Дворецът запазва мълчание относно възстановяването му, се появи информация, според която плановете за погребението му се актуализират заради влошеното му здраве.

"През последните седмици, когато питаме как е, отговорът е, че нещата не са добре...", съобщава Том Сайкс, кореспондент на Daily Beast, пише "Дир", цитиран от standartnews.com. Според него приближен на монарха смята, че той "е твърдо решен да победи рака". "Всички остават оптимисти, но той наистина е много зле."

 
Сайкс съобщава също така, че плановете за погребението на краля, с кодово име "Операция "Менайски мост", в момента се преразглеждат. Според Daily Beast и Sky News се разпространява документ, в който се анализира каква е била организацията за погребението на кралица Елизабет през септември 2022 г. и какво би могло да се подобри при евентуалната кончина на новия монарх. Бивш служител на Двореца признава: "Плановете се коментират по спешност."

Припомняме, че през февруари Бъкингамският дворец съобщи, че след планирана операция на простатата, е установено, че кралят има рак. В изявлението се отбеляза също, че ще бъде подложен на лечение и че лекарите са го посъветвали да отложи публичните си задължения. Няколко дни по-късно Чарлз публикува изявление, в което благодари за всички добри пожелания. Първата му публична поява бе два месеца по-късно, когато присъства на Великденските служби.

Kакво представлява "Операция "Менайски мост"?

"Операция "Менайски мост" е кодовото име, дадено на бившия принц на Уелс, за организацията след неговата смърт. Това е и името на първия в света железен мост в Ангълси, Уелс.

Начинът, по който ще се развие "Операция "Менайски мост" след смъртта на Чарлз, ще бъде подобен на този от 10-дневния план "Операция "Лондонски мост", което беше кодовото име, използвано за майка му Елизабет II. Според бившия офицер от кралската охрана Саймън Морган подготовката за смъртта на Чарлз е започнала, след като той е заел трона.

Как ще се развие тази операция?

След смъртта на Чарлз най-големият му син, принц Уилям, е следващият по линията за трона, а съпругата му, Кейт Мидълтън, ще стане кралица-консорт. За смъртта на краля ще бъдат информирани няколко души - семейството му, министър-председателят, секретарят на кабинета, други висши министри и длъжностни лица и службата на Тайния съвет на краля. След това ще бъде издадено "официално известие", за да се осведоми обществеността.

Секретарят на кабинета ще изпрати имейл до министрите и висшите държавни служители и след получаване на съобщението знамената в Уайтхол ще бъдат спуснати наполовина. Премиерът ще бъде първият държавен служител, който ще направи изявление, Министерството на отбраната ще организира салюти с оръжие и ще обяви минута мълчание за народа. След това премиерът ще се срещне с новия крал Уилям, който ще направи обръщение към нацията, подобно на това, което направи баща му при смъртта на Елизабет.

За дните, предшестващи погребението на краля, ще има няколко плана за различни официални лица, които ще скърбят за него, докато ковчегът му лежи в тронната зала на Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол. Чарлз ще бъде положен в кралската гробница в Мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка Уиндзор.

Какви промени се правят на уебсайта на кралското семейство след смъртта на монарха?

Според Politico уебсайтът на кралското семейство ще се промени на изцяло черна страница с кратко изявление, потвърждаващо смъртта на краля.

"Уебсайтът на правителството на Обединеното кралство ще покаже черен банер в горната си част. Всички страници на правителствените департаменти в социалните медии също ще показват черен банер и ще променят профилните си снимки с герба на департамента", допълва изданието.

Защо кралските особи се нуждаят от кодови имена?

Първоначално кодовите имена са били давани на кралските особи, за да се предотврати изтичането на информация за смъртта им в пресата, преди тя да бъде официално обявена.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
007

007

28.04.2024 | 21:46

The king is dead. Long live the king.

Отговори
2 0
ДаКастрирамеСулюПаситто

ДаКастрирамеСулюПаситто

27.04.2024 | 08:07

Много злини на човечеството са причинени през вековете за поддържането и издръжката на този високо-бюджетен Маскарад, така,че е време да бъде платено с лихвите. Българите също сме страдали .Анатема!

Отговори
4 6
Люба

Люба

26.04.2024 | 22:46

Какви глупости пишете,измишльотини! Лекуват и Чарлс и Катето и ще се оправят!

Отговори
7 6
Пенка

Пенка

26.04.2024 | 16:43

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe---- https://shorter.me/keto

Отговори
0 4

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?