Следвайте ни

ДЕЖАВЮ: Коронавирусът плъзва през 2012-а, убива 7,5 млн. германци

viber icon

Зловещ сценарий за хода на пандемия в Германия, който удивително напомня на случващото се днес, разработват през 2012 година специалистите от германския институт "Роберт Кох" заедно с няколко германски служби. В него новият вирус се нарича "Моди-ТОРС" и отнема живота на 7,5 милиона германци. Авторите на хипотезата описват тежката криза в претовареното здравеопазване, огромните щети за икономиката, депресията сред хората и сериозните обществени и политически последици, пише "Дойче веле".

Вирусът тръгва от пазар в Азия

Вирусът тръгва от някакъв пазар в Югоизточна Азия. Там той се предава от диво животно на човек, след което започва да се пренася от човек на човек. Опасността е забелязана прекалено късно, защото заразените не се разболяват веднага - точно както при коронавируса днес, инкубационният период трае до 2 седмици. В сценария учените рисуват и тази картина: как двама заразени пристигат в Германия, единият от които посещава едно изложение в Северна Германия, а другият отива на студентски обмен в Южна Германия. Те, заедно с пристигнали по-късно в страната заразени хора, предават вируса по линия на социалните си контактки, а заразата се разпространява с нарастваща скорост.

Също като днес в реалния живот, в хипотетичния сценарий властите се опитват да ограничат разпространяването на вируса чрез карантина, затваряне на училища и забрана на масови мероприятия. Но тези мерки само забавят епидемията и ограничават броя на смъртните случаи. Много е важно да се спечели време, за да се изработят повече предпазни средства и да се обясни на хората как да ги използват, пише в сценария, който е внесен в Бундестага в началото на 2013 година.

Днес всички се питат: защо германските власти не са взели необходимите мерки, след като експертите ясно са предупредили за възможната опасност? Защо не са били своевременно осигурени достатъчно защитни маски, предпазни облекла и дезинфектанти за нуждите на болниците, например? В отговор на журналистическо запитване, германското Министерство на вътрешните работи пояснява, че в рамките на федералните структури в страната, защитата срещу катастрофи е компетенция на провинциалните правителства, а не на Берлин.

В сценария от 2012 година с поразителна точност се описват сцени от днешния ден. В болниците умират хора, а лекарите не могат да направят нищо друго, освен да третират някои от симптомите. Графиките за разпространението на болестта също изглеждат точно като днешните. А цялата система на германското здравеопазване е претоварена по абсолютно същия начин, както в реалния живот днес: липсват защитни облекла за лекарите и ресурси за третиране на болните, лекарите са принудени да решават кои болни да оцелеят и кои - да умрат.

Разликите между сценария и днес

Според сценария от 2012 година, положението не е никак розово и извън стените на болниците. Масово фалират фирми, снабдяването на населението със стоки от първа необходимост също става все по-трудно. Авторите на хипотетичната конструкция стигат до извода, че властите ще се изправят пред предизвикателства, за които изобщо не са подготвени. А до развръзката остава още много време, защото - според авторите на сценария - ваксина се появява чак след 3 години.

Разбира се, между онзи сценарий и сегашната действителност има една изключително важна и успокояваща ралика: днешната пандемия взима много по-малко жертви, а самата болест протича доста по-леко. Освен това солидарността между хората и добрата дисциплина, които наблюдаваме в Германия днес, също опровергават мрачните прогнози в сценария. Това важи и за равнището на международно сътрудничество. В обобщение: науката, политиката и хората днес се справят с пандемията много по-добре, отколкото в хипотетичния сценарий. Очаква се още, че лекарство и ваксина ще се появят много по-бързо. Въпреки това, дори ако кризата продължи само година, предизвикателството пред цялото човечество си остава огромно.

Междувременно във ФБ се появи копие на статия от в. "Докторе, кажи" от 2014 г. със заглавие "Новият коронавирус: задух, кашлица, висока температура". И въпреки че датата вероятно е фалшифицирана, съмнението у много потребители на социалните мрежи остава.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Смешно

07.04.2020 | 19:01

Как така са починали 7,5милиона 2012 година и населението на Германия не се е променила. И защо ное не сме чули.

Отговори
0 4

не е смешно

07.04.2020 | 22:38

не прочете ли че това е сценарий на института Роберт Кох

Отговори
3 0

Абе стига бе

07.04.2020 | 17:35

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА!!!!!

Отговори
4 0

Хаджи Енчо

07.04.2020 | 17:32

Тази статия е отново руска гадна пропаганда, пълна с лъжливи новини и откровени лъжи. Целта е единствено да се плюе по западните страни, няма значение как. Марица удари за пореден път дъното.

Отговори
7 9

тука само комунисти

07.04.2020 | 18:34

Да а като им Кажеш че е от Китай и че те го допуснаха ти натискат нехаресвам...мръсни комунистически отрепки.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?