Следвайте ни

Зловещ рекорд в Истанбул: Гробовете недостигат, поскъпнаха драстично

viber icon

Събранието на столичната община в Истанбул одобри ново покачване на цените за празни гробни парцели, започващо от април. Съгласно новото решение, максималната такса за погребален парцел в известни гробища в града ще бъде 37 400 TL (около 8000 лв). Най-ниската цена за погребален парцел ще бъде 2 400 TL (515 лв).


Намирането на празен парцел в пренаселения град с повече от 16 милиона души е най-често срещаният проблем за семействата на починалите, особено сега в пандемията. Общината предоставя по-голямата част от погребалните услуги безплатно.


Тази година в Истанбул бяха определени два огромни терена в покрайнините на града, за нови гробищни паркове предназначени за починали от коронавирус. 

Началникът на отдел гробищни паркове към общината в Истанбул д-р Айхан Коч, заяви пред медиите, че ежедневната смъртност се е удвоила в сравнение с предходните години,  „От 2016 г. насам средно месечно смъртността е около 6000 души.  В момента 11 хиляди и петстотин души са загинали през ноември 2020 г.  Ние няма как обясним това.  Това трябва да бъде обяснено от управляващите. Смъртните случаи, които са около 70 хиляди годишно средно, сега ще достигнат поне 90 хиляди.  Към края на ноември имаше около 80 хиляди смъртни случая." добави Коч, като визира "неточност" при подаването на данните за смъртността от министерството на здравеопазването. 


В космополитния мегаполис има 502 мюсюлмански и 67 немюсюлмански (арменски, гръцки, български и др.) жробищни паркове. 


Гробищата са управлявани от голяма истанбулска община, която има за задача да определя цените и разпределя погребалните парцели.


В повечето гробища в централните райони почти са достигнали точка, в която нямат нови погребални парцели. Общината вече спря да издава парцели в тези гробища, там се извъшват погребения само във вече съществуващи гробове.


Общината регулира цените на погребалните парцели и цените се променят в зависимост от местоположението на гробището. Гробищата са разделени на четири категории. Гробищата Зинджирликую, Улус и Ашиян са разположени в богатите квартали. Популярното място за погребение на Зинджирликую се намира до най-оживения финансов център на града, под сянката на небостъргачи, докато Ашиян предлага прекрасна гледка към Босфора от луксозния квартал Бебек от европейската страна.
За богаташите които искат гробовете им да са с изглед към Босфора цените са драстично по-високи от останалите. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?