71

Златен сезон за круизните пътувания в Турция: Очакват хиляди кораби

Очаква се круизният туризъм, който беше в застой в пандемията, да преживее своя златен сезон това лято. Тази година е планирано 1,5 милиона туристи да посетят Турция с 1500 круизни кораба. Това е много по-привлекателно и изгодно за туристите, тъй като цени на хотелите и транспорта нарастват осезателно.

АА

Голям скок в круизния туризъм

Експерти подчертават, че Турция трябва да разнообрази предлагането на ваканционния пазар, за да направи голям скок в туризма.  Круизните кораби са отлична нова възможност за това. 

Инвестициите, направени в Турция през последните години, изведоха страната напред в круизния туризъм. По данни на Министерството на транспорта и инфраструктурата броят на круизните пътници се е увеличил 22 пъти през 2022 г. и е надхвърлил 1 милион. От друга страна, Турция е приела 993 кораба в своите пристанища миналата година. Това число означава 12-кратно увеличение спрямо предходната 2021 година. 

АА

По-икономична и удобна почивка 

Според професионалистите в туризма през последните години и местните туристи смятат, че пътуването до Егейските и гръцките острови с кораб е както по-икономична, така и по-пълноценна почивка. Тамер Киран, председател на борда на директорите на шипинг компанията IMEAK, обърна внимание на факта, че 1 010 767 пътници са пристигнали в турските пристанища през 2022 г. с 993 круизни кораба.

АА

„Круизното пристанище Кушадасъ се класира на първо място през 2022 г. с 465 круизни кораба и 496 211 пътници. Галатапорт на Истанбул се класира на второ място със 180 кораба и 252 026 пътници, докато круизното пристанище Бодрум се класира на трето място с 98 кораба и 95 462 пътници. 

АА

Значително увеличение

Освен в Истанбул, Кушадасъ и Бодрум, тази година ще има значително увеличение на посещенията и в пристанищата Чешме, Чанаккале, Измир, Анталия, Мармарис и Фетие.“

АА

Йозгю Алнътемиз, директор на круизна компания Селестиял, заяви: „Тази година се очакват 200 кораба и 400 хиляди пътници само в Галатапорт Истанбул. Пристанище Кушадасъ очаква 1000 кораба през 2023 г. 

Пътувания и от Турция

Елитният турски курорт Бодрум тази година се очаква да отбележи рекордна година в круизния туризъм. 138 кораба и 125 хиляди круизни пътници ще дойдат на пристанище Бодрум през 2023 г.

Нашата компания също започна сезона и имаме планирани приблизително 100 пътувания от Турция тази година.“

Няма увеличение на цените

Алнътемиз допълни, че тази година не е имало увеличение на цените на круизните ваканции. „Докато хотелските и транспортните разходи се увеличават за местните курорти, круизните пътувания запазват своята атрактивност като цена. В допълнение, круизните програми, които предлагат 5-звезден ваканционен комфорт по международни стандарти, са много по-икономически изгодни в сравнение с местните ваканционни възможности. 

АА

Четиридневни обиколки на гръцките острови започват от 399 евро, 8 нощувки до Сицилия и Западното Средиземноморие започват от 899 евро.“ Според данни на Международната асоциация на пътническите кораби (CLIA), пътник, който използва круизни услуги, харчи допълнително средно $376.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?