71

Зико почете в Окаяма паметта на Ботев СНИМКИ

Кметът Здравко Димитров и водена от него делегация отбелязаха 147-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев в побратимения с Пловдив град Окаяма в Япония

 

Кметът Здравко Димитров и водена от него делегация отбелязаха 147-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев в град Окаяма, Япония. Окаяма и Пловдив са побратимени от 51 години, затова поводът и мястото са избрани неслучайно.

“Личността на човека, чието име и кауза почитаме днес, е дълбоко свързана с борбата за историческа справедливост на нацията. Христо Ботев е революционер, писател и герой, чиито дела допринесоха за освобождението на страната ни от вековно робство. За мен е изключителна чест и гордост, че днес съм тук с вас, за да отдадем заедно почит пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България”.

С тези думи кметът Здравко Димитров се обърна към гражданите на побратимения Окаяма и приветства по-нататъшното развитие на приятелството и сътрудничеството между двата града.

По инициатива на Димитров, още в началото на мандата му като кмет на Пловдив, стартира изработването на паметник на големия български поет и революционер като подарък към Окаяма и неговите граждани. Идеята идва съвсем естествено след като през 1992 г. японците подаряват на града ни паметник на един от най-популярните герои в страната на изгряващото слънце - Момотаро. Статуята и до днес се намира в Цар Симеоновата градина.

“Благодаря на Община Пловдив за този ценен подарък. Поставихме бюст-паметника на Христо Ботев именно в този парк, защото тук идват много деца с техните родители и това ще им позволи да се запознаят с неговото дело, както и да се почувстват по-близо до България. Вярвам, че статуите на Христо Ботев в Окаяма и тази на Момотаро в Пловдив бдят над гражданите на двата града и са истински символ на приятелството между тях”, заяви в обръщението си кметът на град

Окаяма Масао Омори.Церемонията уважи и посланикът на Република България в Япония Нейно Превъзходителство Мариета Арабаджиева, която подчерта, че това е първият път в историята на Япония, в който се отбелязва Денят на Ботев и на загиналите за свободата  и независимостта на България. “Вярвам, че паметникът на Христо Ботев ще помогне на гражданите на Окаяма да се докоснат до историята на България. Сътрудничеството между Пловдив и Окаяма е най-солидното и най-старото, което имаме в историята на двустранните отношения”, сподели Арабаджиева и изрази увереност, че посещението на официалната делегация на Община Пловдив ще спомогне за допълнително укрепване на приятелските връзки между двата града.

Бюст-паметникът на Христо Ботев в Окаяма беше открит през октомври миналата година от кмета на Окаяма Масао Омори и Нейно Превъзходителство Мариета Арабаджиева, като част от честванията на 50-годишнината от побратимяването на двата града. Негов автор е скулпторът Свилен Костадинов.

В рамките на официалната визита ръководството на Община Пловдив посети и основно училище “Хоумей”, където ученици и учители демонстрираха как работи програмата за здравословен и пълноценен училищен обяд, също фабрики за рециклиране на едрогабаритни отпадъци и за производство на енергия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Побратими

Побратими

03.06.2023 | 17:11

Ех соц табетите не са си отишли, навремето като ученици ни караха да си пишем писма с деца от ссср, е поне това го няма ама другите соц табети изобилстват, то ще се посе е някое дръвче то снимки, то приказки, ей хора чакаме дела, каква саможертва е направил някой от Вас, на такива дни само се събирате край паметниците, някоя и др, приказка за тези славни хора, и после пак едно баба знае една баба бае, ставате смешни

Отговори
2 2
Нека кажем и нещо хубаво за Зико

Нека кажем и нещо хубаво за Зико

03.06.2023 | 15:22

По-висок е от японския си колега.

Отговори
7 2
зико е височък

зико е височък

03.06.2023 | 17:04

и това е единственното му качество....надявам се ,японците да не са чули онази реплика за високата плевня и покрива

Отговори
4 1
Момата от Бургас

Момата от Бургас

03.06.2023 | 17:32

Висок е, става за лидер в Пловдив на новата партия.

Отговори
1 0
Патриот

Патриот

03.06.2023 | 15:07

Десет дена ядат и пият там, явно в чест на Ботев! Софра патриоти!

Отговори
10 4

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?