4020

Земята продължава да се люлее като люлка след земетресението от 5,6 в Северна Турция

Силно земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер изкара хората по улиците в Токат, Северна Турция.  Въпросното земетресение е усетено в много провинции като Невшехир, Самсун и Йозгат.

АФАД

По данни на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), елземетресение е станало в 18.11 ч. Трусът е бил на дълбочина 5,24 километра под земята.

Сеизмичната активност в района е изключително интензивна и държи хората в градовете и селата в региона под напрежение по улиците, защото трусовете не спират.

Само 5 минути след първото земетресение, силен вторичен трус от 3,4 по Рихтер разтресе в 18.16 ч. отново същия район Сулусарай, на 74 км от окръжния център Токат, 68 км от Амасия и 122 км от Чорум., с дълбочина 7 км.

АА

В 18.31 ч. последва още един трус от 3,5 по Рихтер, със същия епицентър, на дълбочина 7 км.

В 18.37 и в 18.42 ч. последваха други два по-слаби труса от 2,2 и 2,4 на същото място и дълбочина.

НТВ

Само 15 минути по-късно още два труса от 2,8 и 2,0 продължиха да държат хората в напрежение. 

В 19.30, 19.55 и 20.05 продължиха вторичните трусове съответно с 2,7, 2,1 и 2,7 по Рихтер.   

Експертът по земетресенията проф. д-р Шюкрю Ерсой заяви: „След снощните земетресения обсъдихме заплахата от повторни трусове в този регион. Предполагах, че това земетресение може да бъде до 6-6,5 по Рихтер в страничните клонове, а не в Северноанадолския разлом.

АА

На първо място, Турция е земетръсна страна, трябва да приемем това. Ето защо трябва да развиваме градове, устойчиви на земетресения. Съдейки по информацията на картата, не бих очаквал ново земетресение над 7 степен. 5,6 може да е изолирано земетресение, но може да причини и по-голямо земетресение.

АА

В изявление за земетресението турският министърът на вътрешните работи Али Йерликая обяви: "След земетресението с магнитуд 5,6, което се случи в област Сулусарай на провинция Токат, губернаторът на Токат, АФАД и всички екипи на нашите съответни институции започнаха сканиране на терена. За съжаретие имаме срутена двуетажна къщила и 5 обори в села в района. Едно минаре е частично разрушено. За щастие нямаме данни за жертви. Имаме няколко ранени, които панически са се опитали са излязат от сградите през продорци и балкони и са паднали. Те са отведени своевременно в най-близките болници за лечение."

НТВ

Снощи отново в северния турски окръг Токат се случи поредица от земетресения. Най-силното земетресение бе в 01.05 ч. усетено в град Сулусарай и имаше магнитуд 4,7 по Рихтер. Епицентърът му бе на дълбочина 10 км под земята. Приблизително час и половина след това, същият район се разтърси от втори силен трус с магнитуд 4,1 по Рихтер. Земетресенията са усетени и в съседните черноморски провинции Самсун, Орду, Гиресун, Трабзон, както и в столицата Анкара. Хиляди жители на градовете в района прекараха нощта на открито, уплашени от силните трусове. 

Губернаторът на Токат, Нуман Хатипоглу, заяви, че днес училищата в областите Сулусарай, Артова и Йесилюрт са затворени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Само така

Само така

18.04.2024 | 21:20

За Света София ще плащате скъпо

Отговори
4 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?