71

Земетресенията продължават: Паника в Турция в очакване на силен трус

Земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер е регистрирано днес в 11.15 ч. в окръг Малатия, Югоизточна Турция. 

Според информацията на уебсайта на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) земетресение е станало с епицентър Йесилюрт, на 33,38 км от окръжния център Малатия, 51,87 км. от Адъяман, 139 км от Шанлъурфа и 142,49 км. от Кахраманмараш.

Земетресението, което е отчетено на дълбочина 10,21 километра, предизвика краткосрочна паника. Някои граждани подплашени от труса, напуснаха жилищата си и предпочетоха да изчакат на открито известно време, за евентуални други вторични трусове.  От окръжната администрация съобщиха в социалните мрежи,  че няма информация за ранени и сериозни материални щети.

Сеизмичната активност в района продължава да е увеличена, след разрушителните земетресения от 6 февруари 2023 г. 

Последното силно земетресение в окръг Малатия, с магнитуд 4,5 по Рихтер беше регистрирано преди 3 дни в район Доганшехир, съобщи АФАД .

Обсерваторията Кандили, към истанбулският университет Богазичи също обяви, че магнитудът на земетресението е 4,7 по Рихтер. 

Известният турски геолог проф. д-р Наджи Гьорюр предупреди: „Имаме често земетресения в района на разломите Доганшехир-Сюргю в окръг Малатия.

Зоната на разлома, който е активен в района, предизвиква малки земетресения от време на време поради трансфер на напрежение. Трябва да сме внимателни. Очакваме сеизмичната активност да е осезателна поне още няколко месеца, като не е изключено в района да имаме и по-силни трусове."

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?