1553

Земетресението премести Турция с 3 метра на запад

Професор Харолд Тобин, професор в катедрата по науки за Земята във Вашингтонския университет и директор на Северозападната тихоокеанска сеизмична общност, обясни магнитуда и природата на земетресенията в Турция.

АА

Той подчерта, че Турция е една от най-податливите на земетресения страни, а тези две в Кахраманмараш са били наистина огромни. „Това са не само най-големите земетресения, които сме преживели през последните години в Турция, но и най-големите земетресения в света през последния век или повече в жилищни райони“, допълни Тобин.

"Очакваха се земетресения в този регион, но магнитудът на земетресението беше по-голям от прогнозирания", допълни той.

АА

„Не мисля, че толкова голямо земетресение на линията на източния анадолски разлом някога се е случвало. От тогава близо 2000 вторични труса, са регистрирани в района. Те продължават и до днес. Но вторият мощен трус от 7,6 по Рихтер, само девет часа по-късно, бе много безпрецедентен. Той е свързан с напълно различна линия. Тази линия е била известна и преди, но земетресения с такъв магнитуд не са били очаквани.

„За съжаление, комбинацията от тези две земетресения е ужасна трагедия. Първото земетресение причини много щети, но второто разтърси цялата област“, ​​обясни експерта.

Тобин заяви, че анадолската плоча се е подхлъзнала с 3 метра на запад след земетресенията.

АА

Анадола е заклещен между две разломни линии. "Обикновено движението е с по няколко сантиметра, но при това земетресение, което е генерирало енергията със стотици години, движението е с метри.“

Тобин обясни, „Африка се движи на север, Саудитска Арабия тласка страната на изток, което кара плочите да се движат много бавно. Това движение е със сантиметър всяка година, но тези плочи са заседнали между линиите на разлома.

Знаете какво се случва, когато се опитате да бутнете тежка мебел, първо се съпротивлява, не мърда. Това създава напрежение в земната кора, но след това освобождава цялата си енергия за около минута, когато се случи земетресението. Така регистрирахме движение от няколко метра по тези разломни линии. Това беше натрупаното напрежение от стотици години при тектоничните движения на плочите."

Подобни земетресения са били наблюдавани и преди в Япония през 40-те години на миналия век и в Индонезия през 2004 и 2005 г., но имаше месеци между настъпването на земетресенията.

„Въпреки това, две земетресения с такъв магнитуд за по-малко от 24 часа са почти безпрецедентни. Не сме виждали подобно нещо от изобретяването на сеизмологичните инструменти", заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Така е Бя

Така е Бя

11.02.2023 | 17:51

Геееее Нека съ мести Моя апартамент е опакован със стериопор и има паспорт който Юдейските честни частни фирми ми взеха цяла хилядарка за обследване и гаранция като Франция че всичко е наред И за тва хич не ми пука. Ивече съм под за крилата на НАТО което допълнителен бонус към паспорта И тва много мъ топли

Отговори
0 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?