Следвайте ни

Земетресение с магнитуд 5,5 разтърси Югозападна Турция

viber icon

Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер разтърси югозападното крайбрежие на Турция рано в неделя, съобщиха местните власти.

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към Министерския съвет (AFAD) съобщи, че земетресението е край град Датча в провинция Мугла в 7.31 ч.

Разстоянието от епицентъра на земетресението беше на 41,22 километра от Датча. 

То е било на дълбочина 14,85 километра под водната повърхност.

Друга престижна сеизмична агенция Кандилли, намираща се в Истанбул, обяви земетресението с магнитут 5.7 по Рихтер. 

Земетресението е било непосредствено до гръцките острови Тилос и Нисирос, които се намират между о. Родос и о. Кос. Специалисти охарактеризират явлението като "земетръсна буря", която обикновенно не е опасна за хората в района. 

Заместник -министърът на вътрешните работи на Турция Исмаил Катакли заяви в Twitter, че досега няма съобщения за щети или жертви.

Снощи бяха отчетени земетресения с магнитуд 4,5 в 22:57, 3,8 в 23:10, 3,7 в 23:43, 3,6 в 00:47 и 4,2 в 02:25 които също се случиха край бреговете на полуострова Датча, в Мугла.  В изявлението, направено AFAD, се посочва, че „След земетресението, което се случи в морския курортен град Датча, към момента няма данни за жертви и поражения“.

Екипи на силите по сигурността провеждат операция за проучване на евентуални поражения в района. Граждани в град Датча, където единствено има многоетажни постройки, са усетили най-осезателно трусовете. Уплашени от труса те  прекарват сутринта в паркове и градини близо до техните домове. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?