Следвайте ни

Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси източна Турция

viber icon

Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси провинция Елязъ в източна Турция в днес в 09.37 часа.


Засега няма съобщения за жертви.


Земетресението е станало на дълбочина 15,95 км, съобщи турската агенция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) и добави, че епицентърът на земетресението е провинция Елязъ. 


Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че все още няма съобщения за инциденти в резултат на земетресение и спасителни екипи продължават да инспектират района.


Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) също потвърди земетресението.
Центърът първоначално отчете труса като 6.4 по Рихтер, но после данните бяха коригирани на 5.5.


Земетресението се усети осезателно и в Малатия, югоизточните провинции Диарбакър и Шанлъурфа. Гражданите в тези градове панически излязоха пред домовете си. Днес в Турция има комендантски час, като част от мерките за ограничаване на пандемията от COVID-19, но  областния управител на района разреши уплашените граждани да напуснат домовете си временно. 


Вчера в 14 часа, в същия район беше регистрирано земетресение от 4.1 по Рихтер.

 

Елязъ се намира в сеизмично активен регион, тъй като градът беше разтърсен от голямо земетресение с магнитуд 6,8 по-рано тази година.


Най-малко 41 души бяха убити, а 1607 други бяха ранени, след като земетресението на 24 януари разтресе града.


Турция е сред най-активните сеизмични страни в света, тъй като е разположена на няколко активни линии на разломи и десетки леки земетресения и вторични трусове се случват ежедневно.


Земетресението в Елязъ е предизвикано от смъртоносната източноанадолска линия на разлом, простиращ се на около 650 километра от високопланинската част на Източна Турция до Средиземно море, откъдето се обръща на юг. 


Друго по-слабо земетресение с мощност 4,2 по Рихтер стана в квартал Даламан на област Мугла в 10.13.  AFAD отбеляза, че земетресението е станало на 16,87 километра от летището Даламан, което обслужва курорта Мармарис и региона. 

 


В региона често се случват големи земетресения със значителен интензитет. През 2010 г. провинция Елязъ беше засегната от земетресение с магнитуд 6, при което загинаха общо 51 души в селата от област Каракочан. На около 350 километра на изток през 2011 г. земетресение удари източния град Ван и град Ерджиш, на около 100 километра на север, при което загинаха поне 523 души.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?