2374

Земетресение с магнитуд 5,0 разлюля Егейска Турция

Земетресение с магнитуд 5,0 разтърси югозападната провинция Мугла в  Югозападна Турция късно в сряда, според изявление на Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Земетресението е станало в 23:00 часа местно време, на дълбочина от 54 км., край бреговете на полуостров Датча в Егейско море, се казва в изявлението.

Намиращите се наблизо курорти Бодрум и Мармарис усетиха силния трус. Земетресението предизвика временна паника и уплаха сред хората, намиращи се в тези райони. 

Близките гръцки острови Родос и Кос също го усетиха. Няма данни за жертви, пострадали и значителни материални щети след труса.

Турция е сред най-сеизмично активните зони в света, тъй като е разположена на няколко активни разломни линии. 

Най-потенциално опасен е разломът на Северна Анатолия, точката на среща на анадолската и евразийската тектонични плочи в близост до Истанбул. Готовността при бедствия, както и усилията на турското правителство за „градска трансформация“ или обновяване на стари и порутени сгради, остават две жизненоважни възможности за защита срещу бедствия.

Над 50 500 души загубиха живота си след две големи земетресения, ударили югоизточната част на Турция на 6 февруари тази година.

Около 14 милиона души в Турция са засегнати от земетресенията, както и много други в Северна Сирия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?