4020

Земетресение от 6,9 разтърси Папуа Нова Гвинея, петима загинали и 1000 разрушени къщи

Най-малко петима души са загинали и около 1000 къщи са разрушени при земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер, разтърсило засегнатата от наводнения северна част на Папуа Нова Гвинея, съобщиха официални лица на 25 март. АФП съобщи, че на място работят много спасителни екипи за борба с бедствията.

"Досега са загубени около 1000 къщи", заяви губернаторът на Източен Сепик Алън Бърд, като добави, че аварийните екипи "все още оценяват последиците" от труса, който "е повредил повечето части на провинцията".

Десетки села, разположени на брега на река Сепик в страната, вече се бяха сблъскали с големи наводнения, когато земетресението удари рано сутринта в неделя.

Командирът на провинциалната полиция Кристофър Тамари заяви пред АФП, че властите са регистрирали пет смъртни случая, но броят на загиналите "може да е по-голям".

Снимки, направени след земетресението, показват повредени дървени къщи, които се срутват в заобикалящите ги наводнени райони, където водата е до колене.

Земетресенията са често срещани в Папуа Нова Гвинея, която се намира на върха на сеизмичния "Огнен пръстен" - дъга с интензивна тектонична активност, която се простира през Югоизточна Азия и целия Тихоокеански басейн.

Въпреки че рядко причиняват големи щети в рядко населените планински райони с джунгли, те могат да предизвикат разрушителни свлачища.

Много от деветте милиона жители на островната държава живеят извън големите градове, където трудният терен и липсата на проходими пътища могат сериозно да затруднят усилията за търсене и спасяване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?