1939

Земетресение от 4,3 в Турция! Всяка втора сграда е пострадала след трусовете

Тази сутрин в 09:19 ч. (08:19 ч. българско време) беше регистриран поредният значителен вторичен трус от 4.3 по Рихтер, в район Екинйозю, окръг Кахраманмараш, Югоизточна Турция.

Той е отчетен на дълбочина 7 км., съобщи Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД).

 

Една от всеки две сгради е била повредена в района, засегнат от разрушителните земетресения от 6 февруари в Югоизточна Турция, заявиха експерти от Миямото, международна фирма за инженеринг и управление на бедствия. До това становище достигнаха, след като проучиха сателитната карта на НАСА, показваща щетите след големите трусове.

 

На уебсайта на американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСA) бе споделено смразяващото изображение, получено от екипа за радиометри за видими инфрачервени изображения (VIIRS) на метеорологичния сателит Suomi NPP, със заглавие „Тъмни нощи в Антиохия (Антакия)“. Картите на НАСА разкриват количеството светлина, излъчвано от центъра на Антакия, окръг Хатай, преди и след земетресението. Картите от 4 февруари и 8 февруари показват, че центърът на Антакия, както и областите, кварталите и селата са потънали в мрак. 

 

НАСА заяви, че тъмнината продължава в по-голямата част от региона.

 

В доклада се посочва фактът, че една от всеки две сгради е пострадала при опустошителните земетресения, особено тези в епицентровете на труса.

 

Професор Ватанаве съобщи, че някои от големите земетресения в Япония се случват на кръстопътя на тектоничните плочи точно както при земетресенията от 6 февруари, но земетресенията в Турция са били много по-разрушителни, тъй като са се случили на сушата, а не в морето.

 

Ерик Фийлдинг, геофизик от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, сподели: „Това бяха много големи и мощни земетресения, които се активираха по дълга поредица от разломни сегменти. Това създаде изключително силно разтърсване на много голяма площ, което удари много градове, където живеят хиляди хора.

 

Дължината на разкъсване, магнитуд и разрушителност на земетресението от 7,7 по Рихтер са подобни на труса от 1906 г., който разтърси Сан Франциско, каза Филдинг.

 

При земетресението от 1906 г. повече от 3000 души са загубили живота си и повечето части на града са били тежко разрушени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?