44

Земетресение от 3,7 стресна хората сутринта в Югоизточна Турция

Умерено земетресение с магнитуд 3,7 е станало в квартал Онишубат в окръг Кахраманмараш, Югоизточна Турция, тази сутрин в 09.26 ч., съобщи обсерваторията Кандили, към истанбулският университет Богазичи. 

Отделът по земетресенията на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) обяви, че земетресението е с магнитуд 3,6 по Рихтер.

Отбелязано е, че трусът е станал на дълбочина 10,78 километра под земята.

АФАД

Няма информация за ранени и сериозни материални щети в района в който от повече от година има сериозна сеизмична активност. 

Очевидци съобщиха в социалните мрежи, че някои граждани са напуснали сградите и са изчакали на открито известно време,  за евентуални вторични трусове.

В района, няколко минути след земетресението са регистрирани няколко по-слаби вторични труса.

Наскоро в района станаха други няколко земетресения с умерена сила. На 10 май 2024 г. в Кахраманмараш имаше земетресение с магнитуд 3,4 по Рихтер. На 7 май 2024 г. стана друго земетресение с магнитуд 3,6 по Рихтер.

Районът на Кахраманмараш е преживял много опустошителни земетресения в историята си. 

На 29 ноември 1114 г. силно земетресение, е причинило големи разрушения, като градът е почти напълно погребан под земята и приблизително 40 хиляди души загубили живота си. Друго опустошително земетресение е станало през януари 1544 г. То е засегнало сериозно съседния район Елбистан и причинило големи щети в града и дори променил коритото на река Сакур. 

Най-новите опустошителни земетресения на 6 февруари 2023 г. с магнитуд 7,8 и 7,5, с център Кахраманмараш, се случиха с интервал от 9 часа. В резултат на тези трусове общо най-малко 62 013 души загинаха и 138 476 души бяха ранени в Турция и Сирия. Земетресенията бяха ефективни в широка география и причиниха сериозни материални щети.

Все още много хора живеят в района при трудни битови условия.

Хиляди вторични трусове продължават да бъдат регистрирани в района.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?