71

Земан на срещата с Радев: Чехия подкрепя влизането на България в Шенген ВИДЕО

Руската агресия в Украйна руши утвърдения международен ред, заяви българският президент


Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство. Това заяви чешкият държавен глава Милош Земан след срещата си с българския президент Румен Радев, който е на официално посещение в страната. 

„Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати”, уточни Земан, предаде NOVANEWS.

По думите му е парадокс, че руснаците, от една страна, се заклеват в славянско братство, а от друга - спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

„Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България”, добави чешкият държавен глава.

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държава. Руши и утвърденият международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с чешкия президент Милош Земан.

"Призивите за прекратяване на нападенията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици както за двете ни страни, така и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим е да се ангажираме повече е с нашата стратегическа автономия и с енергийната си независимост", каза още българският президент.

Румен Радев призова да се балансира между санкциите и интересите на всяка отделна държава.

"Важно е санкциите, които налагаме да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да сме изключително внимателни, като отчитаме спецификите на всяка една страна", категоричен беше президентът.

"Трябва да внимаваме с кризите, които предизвиква войната. Защото продоволствената криза, която води до нови мигрантски вълни, енергийна криза с нарушени доставки и галопираща инфлация", изтъкна той.

И Радев, и Земан споделят тезата, че постигането на климатична неутралност за двете страни не е възможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика. "Не трябва да допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи и ядрена енергетика", посочи Румен Радев. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Власт

Власт

11.05.2022 | 05:55

Тия са по зле и от нас с тоя президент...

Отговори
1 0
Е га ти

Е га ти

11.05.2022 | 05:54

Боже и ьорави и сакати вече са президенти в ЕС...

Отговори
1 0
пичага

пичага

10.05.2022 | 19:52

Чехия нищо не решава ...

Отговори
1 0
ХА ХА ХА ХА, идат благи вести от Хелзинки! Честито, другари!

ХА ХА ХА ХА, идат благи вести от Хелзинки! Честито, другари!

10.05.2022 | 16:08

Комисията по отбрана на финландския парламент гласува за членство в НАТО

Отговори
3 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?