49

Зеленски уволни главния прокурор на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски издаде укази за отстраняване от длъжност на началника на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и на главната прокурорка Ирина Венедиктова, съобщи Ройтерс.

Указите за уволнението на Баканов, приятел от детството на Зеленски, и Венедиктова, която е начело на усилията по преследването на руските военни престъпления в Украйна, бяха публикувани на официалния сайт на президента. Венедиктова ще бъде заменена от Олексий Симоненко.

В отделен пост в "Телеграм" Зеленски каза, че е уволнил висшите държавници заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия. Започнати са 651 углавни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова, сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии.

"Такова внушително количество престъпления срещу устоите на националната сигурност на държавата и връзките, установени между служители на силовите структури на Украйна и спецслужбите на Русия, повдигат много сериозни въпроси за съответните ръководители. Всеки от тези въпроси ще получи отговор", каза държавният глава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Блусар Рокаджиев

Блусар Рокаджиев

18.07.2022 | 13:56

За Пьрви пьт да видя артиста Зеленски в костум ! Сигурно от Вашингтон са му дрьпнали ушите да не се праи на Рамбовец !!!!

Отговори
4 1
Блусар Рокаджиев

Блусар Рокаджиев

18.07.2022 | 12:56

Музикантите от ZZ Top се извиняват на почитателите си - за спирането на концертите !!!! САЩ ,Великобритания и ЕС са наложили забрана , Докато групата не смени името си .........

Отговори
4 2
Тука има Тука нема Къде е Демокрацията

Тука има Тука нема Къде е Демокрацията

18.07.2022 | 11:32

Сега нашите Кирчо и Кокорчовска компания чифутска немедлено да отхвърчат до Братска Демократична Украйна и да гребат със пълни шепи демократичен чифутски опит кък се отнема главата на Главния Пуркурор за има нема пет секунди Разбира се по Украйнски демократично Явно е тогава че у нас демокрация няма

Отговори
5 1
Българин

Българин

18.07.2022 | 11:22

Фашист

Отговори
5 2
На кой

На кой

28.07.2022 | 08:47

На кой викаш ти фашист,на Зеленски?Болен си,с болен фашистки мозък,нямаш даже никакъв..

Отговори
0 0
Истината

Истината

18.07.2022 | 07:42

Руската милиция задържа в неделя журналистката Марина Овсянникова, която през март прекъсна телевизионно предаване на живо, за да осъди военните действия в Украйна, съобщи нейният адвокат. "Марина е задържана", се казва в съобщение на нейното обкръжение, публикувано в акаунта на журналистката в Telegram. "Нямаме информация къде се намира тя"

Отговори
4 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?