46

Зеленски: Среща с Путин може да няма

Има възможност за посредничество на Турция в специална мисия в Мариупол

Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че е възможно да няма среща между него и руския му колега Владимир Путин.

Зеленски каза още по националната телевизия днес, че Киев ще издирва възможни военни престъпници и с тях ще се занимават прокурори на други страни.

Украинският президент ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН днес, където се очаква да поиска нови строги санкции срещу Москва заради убийствата в град Буча, които той нарече "военни престъпления" и "геноцид".

Ужасяващи изображения на трупове, лежащи по улиците, някои със вързани ръце отзад, предизвикаха международното осъждане на Русия.

Москва отрече и предположи, че изображенията са фалшиви или че смъртта е настъпила след изтеглянето на руските сили от района.

Но наскоро пуснатите сателитни снимки, направени от Maxar Technologies в средата на март, преди оттеглянето на Русия, показаха нещо, което изглеждаше като тела на някои от същите места, които по-късно бяха намерени от украинските войски и видяни от журналисти.

В понеделник, облечен в бронежилетка и видимо разстроен, Зеленски посети Буча, където обвини руските войски за убийствата.

„Това са военни престъпления и ще бъде признато от света за геноцид“, каза той.

По-късно в вечерното си обръщение той каза, че „отговорът на санкциите срещу избиването на цивилни от Русия най-накрая трябва да бъде мощен“.

Той също така призова за допълнителни оръжия от западните съюзници, заявявайки, че повече оборудване може да спаси хиляди животи.

Забавянето на преговорния процес ще влоши ситуацията за Русия, казва Владимир Зеленски

Зеленски посочи в понеделник ползата от посредничество на Турция, при усилията за освобождението на Мариупол.

В отговор на въпрос за възможността за среща с президента на Русия Владимир Путин Зеленски каза, че руската страна трябва да действа бързо, за да организира среща.

Има възможност за посредничество на Турция „в тази специална мисия в Мариупол“, каза Зеленски и добави, че въпросът може да бъде изяснен в следващите дни или часове.

Той също така повтори, че Украйна ще продължи опитите за преговори с Русия.

Най-малко 1430 цивилни са убити в Украйна и 2097 са ранени, според оценки на ООН, като се опасява, че истинската цифра е далеч по-висока.

Повече от 4,21 милиона украинци също са избягали в други страни, като милиони са вътрешно разселени, според агенцията на ООН за бежанците.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
комунист

комунист

05.04.2022 | 22:11

И Путин се разплака.

Отговори
2 3
лимбо

лимбо

05.04.2022 | 21:56

Сеирджи Филивци

Отговори
0 0
Сем

Сем

05.04.2022 | 21:26

Тоя ревльо орева орталъка!!!Нищо друго не знае тоя женчо!!!!!!

Отговори
3 4
Плод и зеленчук

Плод и зеленчук

05.04.2022 | 19:46

Абе Кой те бръсне за слива бе зеленчук

Отговори
3 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?