4020

Зеленски пред ООН: Терористите от Русия нямат право на ядрено оръжие

Украйна се отказа от своя трети по големина ядрен арсенал. Тогава светът реши, че Русия трябва да се превърне в пазител на тази мощ. Историята обаче показва, че именно Русия заслужава най-масово ядрено разоръжаване. И Русия го заслужава и сега - терористите нямат право да притежават ядрени оръжия. това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в речта си пред Общото събрание на ООН.

"Но докато ядрените оръжия остават на мястото си, масовото унищожение набира скорост. Русия превръща в оръжия много други неща, които се използват не само срещу нашата страна, но и срещу всички ваши държави. Много конвенции ограничават оръжията, но няма реални ограничения за използването на храната или пътищата като оръжия.

Русия е блокирала нашите черноморски и азовски пристанища и продължава да насочва ракети и дронове към дунавските ни пристанища. Тя се опитва да използва като оръжия глобалния недостиг на храна в замяна на признаването на някои, ако не и на всички завзети територии. Русия използва цените на храните и горивата като оръжие.

Отворихме временен морски коридор за износ. Работим за запазване на сухопътните маршрути. Тревожно е, че някои в Европа разиграват солидарността в политически театър - превръщат зърното в трилър. Може да изглежда, че те играят собствените си роли. Всъщност те помагат да се подготви сцената за московските актьори.

Много пъти светът е ставал свидетел как Русия използва енергията като оръжие. Сега заплахата е още по-голяма. Русия използва ядрената енергия като оръжие. Вижте какво направи Русия с нашата атомна електроцентрала в Запорожие - обстреля я, окупира я и сега изнудва другите с изтичане на радиация.

Различни терористични групировки отвличат деца, но никога досега тяхното масовото отвличане и депортиране не е било част от правителствена политика. Не и досега. Откраднатите украински деца в Русия са научени да мразят Украйна. Всички връзки със семействата им са прекъснати. Това е геноцид.

Всяко десетилетие Русия започва нова война. Части от Молдова и Грузия остават окупирани. Русия превърна Сирия в руини. И ако не беше Русия, там никога нямаше да бъдат използвани химически оръжия. Русия почти е погълнала Беларус. Тя заплашва Казахстан и балтийските държави.

Повече от всякога човечеството трябва да действа в пълна солидарност, за да спаси човешки животи. Както се ограничават ядрените оръжия, така трябва да се ограничат и всички инструменти и методи на агресора за водене на война. Необходимо е нашето единство, за да сме сигурни, че агресията няма да избухне отново.

Миналата година представих формулата за мир на Украйна. Тя се превърна в основа за актуализиране на съществуващата архитектура на сигурността. Сега можем да възкресим Устава на ООН и да гарантираме пълната сила на световния ред, основан на правила. Утре ще представя подробности на специално заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Формулата не е свързана само с Украйна. Над 140 държави и международни организации я подкрепиха изцяло или частично. Тя предлага решения и стъпки за спиране на всички форми на въоръжаване, които Русия е използвала срещу Украйна и други държави. Такива, каквито могат да използват и други агресори.

В Хирошима, Копенхаген и Джеда бяха проведени важни разговори и консултации за прилагането на нашата фрмула на мира. Сега подготвяме Световна среща на върха за мир. Приканвам всички вас - всички, които не толерират никаква агресия - да подготвим съвместно тази Среща на върха.

Наясно съм с опитите да се сключат някои тъмни сделки зад кулисите. На злото не може да се вярва. Попитайте Пригожин дали някой вярва на обещанията на Путин. Моля, чуйте ме. Нека единството реши всичко открито.

Украйна прави всичко възможно, за да се увери, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне която и да е държава. Въоръжаването трябва да бъде ограничено. Военните престъпления трябва да бъдат наказвани. Депортираните хора трябва да се върнат у дома. Окупаторите трябва да се върнат в собствената си земя", заяви Зеленски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
хахахах

хахахах

20.09.2023 | 14:24

Тоа па... да намали белото

Отговори
2 1
Дезертьор

Дезертьор

20.09.2023 | 10:20

Тероеист и фашист е на майка ти синът, приятелю!

Отговори
1 6
Пловдив

Пловдив

20.09.2023 | 09:39

Тихо наркоман.

Отговори
2 15
Алоооооу

Алоооооу

20.09.2023 | 10:17

На Кадиров ли говориш?

Отговори
10 0
Руснак

Руснак

20.09.2023 | 08:58

Ела ми малко наркоманче, край Работино,та да видиш как заради теб и началниците от САЩ<Израел и Великонасрания измират хиляди заблудени ,като теб. За милиардите помощи не стигнали до никой,освен твоята клика. Ела гаменче в зелено и виж на фронта ,кой е тер.орист. Вземи и Денков с теб.

Отговори
5 18
шут

шут

20.09.2023 | 07:30

това оон какво е яде ли се пие ли се ....шут им тябва да ги весели...

Отговори
10 17
кой е тоя

кой е тоя

20.09.2023 | 07:28

до кога едно чифтокопитно говедо ще ни бъде пътеводна звезда .... хитлер е умрял отдавна .като какъв се мота по света то вече украйна няма а зимата вече ще е просто една разорана целина...

Отговори
12 15
питане

питане

20.09.2023 | 07:25

чудя се какво се мота още Путин !?! друг такъв глупак няма да намерят в целия свят ??

Отговори
8 15
toro

toro

20.09.2023 | 07:08

Укронацистите нямат право да имат държава.

Отговори
16 18
Колев

Колев

20.09.2023 | 06:53

Аман от този цървул!

Отговори
18 21
кой определя

кой определя

20.09.2023 | 06:30

Все пак е полезно президентът да е по професия артист! Може би всички политици трябва да минават поне курсове за актьорско майсторство.

Отговори
15 22

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?