1553

Зеленски поиска от Блинкен ПВО за Харков

„САЩ ще подкрепят Украйна, докато не бъде гарантирана сигурността на страната“. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, по време на внезапното си посещение в Киев, предаде АФП.

„Ние сме с вас днес. И ще останем на ваша страна, докато сигурността, суверенитетът и способността на Украйна да избере своя собствен път не бъдат гарантирани", каза Блинкен.

Държавният секретар подчерта, че Русия трябва да плати това, което е разрушила в Украйна. Американският топ дипломат приветства предизвикващия полемика нов украински закон за мобилизацията.

"Това беше трудно, но необходимо решение. Новият закон ще позволи на Украйна да укрепи отбраната си и ще ѝ осигури допълнителни войници за борба с по-голямата сила, нахлула на нейна територия“, каза той.

Володимир Зеленски настоя западните поддръжници на Киев да ускорят доставките на оръжия и системи за противовъздушна отбрана. Изявлението му дойде на фона на новата руска офанзива в Североизточна Украйна, предаде АФП.

"Нуждаем се от забележимо ускоряване на доставките. Сега минава твърде много време между обявяването на пакетите и реалната поява на оръжията на фронтовата линия", заяви Зеленски след срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Киев.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?