1553

Зеленски поиска общ отговор срещу Иран и Русия

Украинският президент Володимир Зеленски осъди ударите на Техеран срещу Израел. Той  призова за обединен глобален отговор срещу "терористичните" атаки от Русия и Иран.

"Действията на Иран застрашават целия регион и света, точно както действията на Русия застрашават с по-голям конфликт", написа Зеленски на мрежата X.

Той добави, че "очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с решителния и обединен отговор от света". Зеленски каза, че "Украйна осъжда атаката на Иран срещу Израел с помощта на дронове и ракети". Русия използва огромен брой ирански дронове във войната си срещу Украйна и Зеленски свърза опита на Украйна и Израел.

„Ние в Украйна знаем много добре ужаса на подобни атаки от страна на Русия, която използва същите дронове „Шахед“ и руски ракети, същата тактика на масирани въздушни удари“, пише той.

Мнозина в Украйна се оплакаха, че подкрепата на Запада за Израел в събота е била по-широкообхватна от подкрепата за Украйна, цитирайки международните усилия за прихващане на ракети и дронове. Зеленски каза, че само „осезаема помощ“ може да спре ракети и безпилотни самолети. Той настоя и за деблокирането на американската военна помощ за Украйна, която отдавна е стопирана в Конгреса. „Изключително важно е Конгресът на Съединените щати да вземе необходимите решения за укрепване на съюзниците на Америка в този критичен момент“, каза той.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?