4232

Зеленски поиска немислимото от Запада, влиза ли НАТО във война с Русия?

Според него това ще бъде чисто отбранителна тактика и няма да създаде риск от пряк конфликт

НАТО може да сваля руски ракети, летящи над Украйна, без самолети да пресичат украинското въздушно пространство. Това заяви украинският президент Владимир Зеленски в интервю за The New York Times.

Според него това ще бъде чисто отбранителна тактика и няма да създаде риск от пряк конфликт с руските войски.

"Така че въпросът ми е: какъв е проблемът? Защо не можем да ги свалим? Отбрана ли е? Да. Нападение срещу Русия ли е? Сваляте руски самолети и убивате руски пилоти? Не. И така, какъв е проблемът с вкарване на страните от НАТО във войната? Няма такъв въпрос. Свалете това, което е в небето над Украйна, и ни дайте оръжия, които да използваме срещу руските войски на границите“, заяви Зеленски.

Той също така призова Алианса да предостави повече изтребители F-16, както и системи за противовъздушна отбрана Patriot за Украйна. Според прогнозите на държавния глава, съответно решение може да бъде взето, когато лидерите на НАТО се съберат на срещата на върха във Вашингтон през юли, пише "Фокус".

"Можем ли да получим седем? ... Смятате ли, че това е твърде много за юбилейната среща на върха на НАТО във Вашингтон? За страна, която днес се бори за свобода и демокрация по света?", попита Зеленски.

Според него основната причина за колебанието на Запада - страхът от ядрена ескалация - е преувеличена, тъй като руският президент Владимир Путин би се въздържал от използване на ядрено оръжие от чувство за самосъхранение.

"Той може да е ирационален, но обича собствения си живот“, добави Зеленски.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?