46

Зеленски отбеляза напредък на преговорите за украински транспорт на зърно

Постигнат е известен напредък в преговорите за възобновяване на износа на украински храни през Черно море, които се провеждат от Турция, каза украинският президент Володимир Зеленски, съобщи руската агенция Интерфакс.

"Украинската делегация ми каза, че е постигнат известен напредък. Ще обсъдим подробности с генералния секретар на ООН през следващите дни", каза Зеленски във видео обръщение в сряда вечерта.

„Наистина положихме много усилия за възобновяване на доставките на храни на световния пазар. Благодарен съм на ООН и Турция за тяхната работа“, каза Зеленски.

На свой ред началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак каза в Telegram, че Украйна е предложила да се формулира основен алгоритъм за навигация в Черно море на преговорите.

„Това ще позволи да се осигури износът на украинско зърно“, каза Ермак. „В края на срещата страните се споразумяха да създадат съвместен координационен център под егидата на ООН“ в Истанбул, каза той, добавяйки, че центърът „ще бъде натоварен с цялостния мониторинг и координация на безопасното корабоплаване в Черно море ."

Представителите на Турция, Русия, Украйна и ООН се договориха на преговорите за износа на украинско зърно да създадат координационен център в Истанбул. Турските медии съобщиха, че страните са постигнали съгласие за система за съвместен контрол на зърното в пристанищата.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза по-рано, че руската делегация на преговорите в Истанбул е представила пакет от предложения за възможно най-бързо разрешаване на проблема с износа на храни от Украйна.

Междувременно директорът на отдела за международни организации на руското външно министерство Пьотр Иличев каза пред Интерфакс, че Москва и Анкара са в редовен диалог по отношение на украинския транспорт на зърно.

Москва отхвърли обвиненията за блокиране на украински кораби, натоварени със зърно и провокиране на глобална хранителна криза.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
така де

така де

14.07.2022 | 19:06

Зеленски да хваща първия самолет за Москва и право при Путин. Да се разберат на 4 очи и да се приключва с тая война. 21 век в цивилизована Европа няма място за такива крайности.

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?