965

Зеленски опря до Индия, търси помощ за своята формула за мир

Украинският президент Володимир Зеленски вече не разчита само на турския си колега Реджеп Ердоган в опит да намери изход от продължаващата десети месец война. Бившият шоумен  е разговарял по телефона с индийския премиер Нарендра Моди, търсейки от него помощ за прилагането на предложена от Киев "формула за мир".

Контактът между двамата лидери е осъществен в момент, в който Индия се опитва да засили търговските си връзки с Русия, а западните страни налагат нови санкции, с които да ограничат източниците на Москва за финансиране на войната. Освен това през следващата година Индия ще поемe ротационното председателство на Г-20.

"Разговарях по телефона с премиера Нарендра Моди и му пожелах успех в председателството на Г-20", написа украинският президент в "Туитър". "Това беше платформата, на която обявих формулата за мир, и сега разчитам на Индия да участва в изпълняването ѝ", допълни Зеленски.

Миналия месец той поиска от двайсетте най-големи икономики да приемат план от 10 точки, съставен от Украйна, с който да се сложи край на войната. На практика обаче той е неизпълним в обозримото бъдеще, защото изисква Русия да освободи всички окупирани територии, включително и Крим.

По-късно през деня пресцентърът на индийското правителство съобщи, че двамата лидери са обсъдили възможностите за засилване на двустранното сътрудничество.

"Премиерът Моди представи основните приоритети на индийското председателство на Г-20, включително и огласяването на притесненията около проблемите на развиващите се страни, свързани с храните, енергийната сигурност и други", се казва в съобщението.

Премиерът "категорично повтори" призива си за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна и изрази подкрепата си за всички усилия, насочени към мира, допълва индийската пресслужба. Въпреки вежливите думи, на практика властите в Делхи по-скоро са в отбора на Москва.

Този месец Индия, която не осъди руската инвазия открито, стана вторият по големина купувач на руски петрол след Китай. Делхи закупи суров петрол от сорта "Урал" на цени доста под тавана от 60 долара, за който се договориха западните страни.

Индийският външен министър заяви, че с оглед на факта, че страната му е третият най-голям потребител на петрол и газ, а доходите на населението не са високи, Делхи ще трябва да се погрижи за собствените си интереси. Освен това той определи Русия като "стабилен и трикратно изпитан партньор".

Миналия месец Ройтерс съобщи, че Москва е изпратила на Делхи списък с повече от 500 стоки, които евентуално биха могли да бъдат изнасяни за Индия, като сред тях има автомобили, самолети и влакове.

Индийските власти от своя страна също са предоставили подобен списък на Русия.

,

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Към днешна дата

Към днешна дата

27.12.2022 | 14:28

Министерството на отбраната на Русия съобщава, че в резултат на прецизен ракетен удар в Краматорск са били унищожени две пускови установки за РСЗО "Химарс", предават световните агенции. Последните били в ремонт и поддръжка заедно с други украински оръжия на територията на една от промишлените сгради в Краматорск, която беше поразена от прецизно оръжие, което доведе до нейното унищожаване. Журналистите на Avia.pro разполагат с уникални снимки на разрушена сграда в Краматорск, където бяха разположени унищожените РСЗО „Химарс“, както и буксируеми гаубици Д-30 и самоходни оръдия „Гвоздика“. Към днешна дата, въз основа само на официалните данни на Министерството на отбраната на Русия, в Украйна са унищожени и поразени най-малко 22 установки HIMARS и 17 установки MLRS. Точният брой на такива оръжия в Украйна все още не е разкрит. Въпреки декларираните големи загуби на MLRS HIMARS, въоръжените сили на Украйна все още активно ги използват за нанасяне на удари по Донбас, Херсон и Запорожие, въпреки че е известно, че въоръжените сили на Украйна имат сериозни ограничения в боеприпасите поради липсата на допълнителни доставки от САЩ.

Отговори
2 3
бойци на Украйна се предават поради трудните условия

бойци на Украйна се предават поради трудните условия

27.12.2022 | 09:38

Яцек Тохман, колумнист на полския вестник НДП, заяви, че бойците от въоръжените сили на Украйна се предават на руските войски при първа възможност поради трудните условия на служба.Според него украинските военни живеят в ужасни условия, умират масово по вина на командирите си и изпитват недостиг на храна, лекарства, гориво и оборудване. "Естествено, гладните и дезориентирани украински войници, на които е дадено дефектно оръжие, се предават при всяка възможност", отбелязва авторът. Според Тохман именно поради тази причина киевският режим планира да приеме закон за по-тежко наказание за дезертьорство. По-рано подполковник от въоръжените сили на Украйна заяви, че украинските военнослужещи често напускат военни части без разрешение. На 19 декември главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни поиска от украинския президент Володимир Зеленски да подпише закон, затягащ наказанието на военните за дезертьорство.

Отговори
2 4
Михаил Салтиков-Шчедрин

Михаил Салтиков-Шчедрин

27.12.2022 | 09:25

Михаил Салтиков-Шчедрин: „Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в Русия, аз ще отговоря: пият, крадат,убиват…!!”

Отговори
3 4
Су-30СМ и Су-35С на Въздушно-космическите сили на Русия

Су-30СМ и Су-35С на Въздушно-космическите сили на Русия

27.12.2022 | 09:01

Министерството на отбраната на Руската федерация публикува кадри от бойни полети на самолети Су-30СМ и Су-35С на Въздушно-космическите сили на Русия ,нощем, по време на специална военна операция. Екипажите на многоцелеви изтребители са извършили нощтно патрулиране в даден район . Полетите на изтребители от Въздушно-космическите сили на Русия се изпълниха със окачени ракети от различни класове. По време на един от полетите ,самолетите на въоръжените формирования на украинските националисти бяха засечени и ударени своевременно. По-рано бяха публикувани кадри от бойни полети на Су-34 в зоната на специалната операция. Пилотите на Въздушно-космическите сили на Русия се занимават с въздушно патрулиране и прикриване на подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия. Екипажите отбелязват, че тази специална операция дава огромен боен опит, обогатява с нови знания и умения.

Отговори
3 4
Цитаделата на омразата: Какво крият катакомбите на заводa в Мариупол

Цитаделата на омразата: Какво крият катакомбите на заводa в Мариупол

27.12.2022 | 08:51

Руските военни неутрализираха още няколко помещения в завод Илич в Мариупол. На осемметрова дълбочина в катакомбите са открили голямо количество боеприпаси, включително от западен тип, националистически книги, лекарства, сред които били наркотици. Според служителите на компанията украинските бойци са подготвили помещенията предварително и са планирали да потърсят убежище под земята за дълго време. Прашните помещения на военните са показани за първи път след освобождаването на най-големия металургичен завод от украинските националисти. Трябва да слезеш в дълбините със сапьорите. Катакомбите са построени по съветско време, за да защитят цивилните от евентуална ядрена заплаха. Само че ,в крайна сметка ,те бяха използвани за съвсем различни цели. В тези убежища бойците са планирали бъдещите си престъпления срещу цивилното население на Мариупол. Подхранвахме се емоционално, четейки различна литература. Например, те гордо припомняли началото на Гражданската война в Украйна. "Историята е класифицирана като тайна." В нея се разказва за дейността на неонацистите след Великата отечествена война. Най-интересното е, че книгата е публикувана през 2011 г., много преди началото на конфликта. Освен националистическата литература, радикалите оставиха и много боеприпаси. Морските пехотинци са базирвани тук. Съдейки по бъркотията - те си тръгват стихийно, забравяйки дори документите си. За битките, както казват служителите на завода, назбатите се подготвяли предварително. Година преди битките ,ръководството на завода е инструктирано да оборудва приюти. Така че имаше легла, телефонна комуникация и дори широколентов интернет. Тук също бяха донесени лекарства, но не за медицински цели. "Има и голям брой наркотични вещества от типа на опиума", показа командирът на комбинирания отряд от инженерните войски , с позивна "Хорнист". За евентуалното превземане на крепостта, както нацистите наричали Иличовкия завод, също са се готвили тук. За целта те оборудваха цяла лаборатория за производство на коктейли "Молотов". Цивилният персонал също е участвал в производството на запалителни смеси, като са били взети за заложници. Но нацистите са имали друг арсенал. Модерен НАТО вски. Оставиха го на нашите войници като трофей. "Сега държа в ръцете си 60-мм лека минохвъргачка ,полско производство. Тихо е. Когато стреля, няма характерен звук от падаща мина. Затова представлява голяма опасност", каза заместник-командирът на обединения отряд от инженерни войски с позивна "Бабай" Не само морските пехотинци е имало в бункерите. В продължение на няколко месеца ,работниците във фабриките са държани като заложници от бойци от териториалната отбрана. Сапьорите продължават да намират нови доказателства за нацистки престъпления в тези подземия. Опасни предмети от катакомбите на завода се планира скоро да бъдат изложени на публичен показ.

Отговори
3 5
А на Енгелс не му върви...

А на Енгелс не му върви...

27.12.2022 | 08:44

Вчера се очакваше нов руски ракетен обстрел на Украйна, но украинският удар по Енгелс го провали. Кулата и центърът за управление на летището са били ударени, а втори удар е попаднал в хангара където са убити трима пилоти. В Саратов се говори за 5 изгорели стратегически бомбандировача. Ако е вярно всичко това Путин може да закрие летището в Енгелс и да бяга от Москва щото може да последва съдбата на тримата пилоти.  

Отговори
4 5
Bloomberg: Зеленски е в голяма беда

Bloomberg: Зеленски е в голяма беда

27.12.2022 | 08:08

Пътуването на президента на Украйна в САЩ беше наречено маркер за предстоящото поражение на Киев.„Зеленски нямаше да дойде във Вашингтон, ако всичко вървеше добре“, казва авторът Хал Брандс. Според него в Белия дом расте "умората от финансирането на Киев ". Брандс също смята, че скептицизмът на републиканците, които спечелиха мнозинството от местата в Камарата на представителите на последните избори, е повод за безпокойство в Киев. Перспективите за подкрепа от САЩ, според Брандс, стават все по-неясни. Освен това, според него, някои представители на Пентагона са загрижени, че военната подкрепа за Украйна изчерпва американските запаси от оръжия, необходими за изпълнение на военните планове на Вашингтон.

Отговори
5 4

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?