4020

Зеленски обяви нови споразумения, които ще укрепят украинската армия

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е в ход подготовка за сключването на нови споразумения с чуждестранни партньори, които ще повишат способностите на украинските въоръжени сили, предаде Укринформ.

"Подготвяме се през идните седмици да продължим изключително усилената дейност, която водим в международен план. Ще има нови споразумения, които ще укрепят въоръжените ни сили, отбраната на градовете ни и положението на страната ни като цяло", заяви той във вечерното си видеообръщение.

Той благодари на всички, които помагат на Украйна и на нейната кауза.

"Никой на света няма право да унищожава независими държави. Никой. И ние няма да позволим на Русия да унищожи Украйна", каза той.

Зеленски изтъкна и важността на предоставянето на новия пакет американска военна помощ на стойност 60 милиарда долара, чието приемане се бави в Конгреса, предаде ДПА.

"Този пакет е от фундаментално значение за отбраната ни - както по отношение на съдържанието си, така и по отношение на сигнала, който подкрепянето или неподкрепянето му ще даде на света", заяви украинският президент.

По-рано през деня той се срещна с лидера на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър и делегацията му, които пристигнаха на посещение в Украйна.

Зеленски коментира разговора с думите, че "демокрациите не бива да се оттеглят от историческия процес - от процеса на защита на ценностите, които са определящи за нашия съвременен свят". Той добави, че е запознал сенаторите с положението на бойното поле и с пряката взаимовръзка между въоръжението, с което разполагат украинските войски, и резултатите, които противникът постига.

Украинските войски наскоро претърпяха сериозни неуспехи на няколко участъка от фронта заради недостиг на боеприпаси и липса на противовъздушна отбрана, отбелязва ДПА.

След срещата със Зеленски Шумър се обърна към председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън с призив "да направи правилния избор" и да помогне за приемането на блокирания законопроект за военната помощ за Киев, предаде Ройтерс.

"Казано ни беше от президента Зеленски, казано ни беше от американски и украински официални представители, че без тази помощ Украйна ще загуби войната", заяви Шумър на пресконференция. "Ще направим всичко възможно, за да сведем до знанието му това, което научихме, и, честно казано, ще настояваме пред него да направи правилния избор."

Миналата седмица Сенатът на САЩ прие пакетен законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95,34 милиарда долара. Президентът Джо Байдън призова Камарата на представителите също да го одобри, но Джонсън пусна конгресмените в двуседмична ваканция, без да подложи мярката на гласуване.

Вчера съветници в Камарата съобщиха, че демократите са започнали да подготвят почвата за заобикалянето на Джонсън и предизвикването на гласуване на законопроекта за помощта.

Джонсън е съюзник на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, а преди да стане председател на Камарата гласува против подкрепата за Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Папа Франциск: Нека се молим заедно за Украйна❤️

Папа Франциск: Нека се молим заедно за Украйна❤️

24.02.2024 | 14:41

Папа Франциск: Нека се молим заедно за Украйна❤️, тук пред нас са Нейните знамена. Нека се молим заедно, като братя на Дева Мария – Царицата на Украйна❤️!

Отговори
14 1
Пловдив

Пловдив

24.02.2024 | 12:10

зеля зеля какво правиш , обричаш Украйна на мъки .

Отговори
4 16
С М Ъ Р Т НА УРКИТЕ!

С М Ъ Р Т НА УРКИТЕ!

24.02.2024 | 10:59

ВИРУСИ У ВАКСИНИТЕ

Отговори
0 13
rtert

rtert

24.02.2024 | 10:33

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим-~--- https://da.gd/menx

Отговори
0 5

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?