1553

Зеленски обеща да победи "руското зло"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща да победи Русия, говорейки заедно с европейските лидери в Буча година след като войските на Москва се изтеглиха от украинския град, станал синоним на военни престъпления.

Руският президент Владимир Путин представи нова външнополитическа доктрина, в която Западът представлява "екзистенциална" заплаха за Москва, а Кремъл се намира в центъра на една по-широка руска цивилизация.

А в Женева ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк предупреди, че войната на Русия в Украйна е превърнала тежките нарушения на правата в "шокиращо рутинни" и отклонява вниманието на човечеството от борбата с екзистенциалните заплахи за неговото оцеляване.

Руските сили се изтеглиха от Буча, град северозападно от Киев, на 31 март 2022 г., малко повече от месец след като руските войски нахлуха в Украйна и оставиха след себе си следи от смърт и разрушения.

На 2 април миналата година журналисти на АФП откриха на улица в предградието да лежат телата на най-малко 20 души в цивилни дрехи, някои от които с вързани зад гърба ръце.

"На украинска земя се води битката за устоите на свободния свят. Ние определено ще победим. Руското зло ще падне, точно тук, в Украйна", заяви Зеленски.

По-рано той нарече Буча "символ на зверствата", извършени от руските сили, които са свързани с извънсъдебните убийства на невъоръжени цивилни.

"Ние никога няма да простим. Ще накажем всеки виновник", каза Зеленски.

Обвинения във военни престъпления

Украйна и нейните западни съюзници обвиниха руските войски в извършване на военни престъпления, като се позоваха на обширни кадри и свидетелски показания.

Прокурорите в Киев твърдят, че руските сили са убили около 1400 цивилни в района на Буча и че са идентифицирали десетки руски войници, отговорни за това.

Москва твърди, че зверствата, извършени в Буча, са били инсценирани.

Лидерите на Хърватия, Словакия и Словения също бяха в Буча, а президентът на Молдова Мая Санду заяви, че виновните трябва да бъдат подведени под отговорност.

"Без справедливост никога няма да има мир", заяви тя в Буча.

След като Русия се изтегли от градовете край Киев, боевете се преместиха в южната и източната част на Украйна. Град Бахмут в момента е сцена на най-дългата и кървава битка след инвазията.

Година след като е отвоюван от силите на Киев, Буча не е забравил жертвите си.

Тази седмица АФП видя десетки строителни работници, багери и камиони, които възстановяват домове и пътища в града, където преди войната са живели 37 000 души.

Да не забравяме

Протойерей Андрий, който ръководи местната енория, казва, че е "важно" да не забравяме онези, които "днес не са сред нас".

"За нас също е важно да не живеем в миналото, а в бъдещето", каза той пред АФП.

През седмиците след изтеглянето на Русия от други градове близо до Киев още стотици тела бяха открити в домове, мазета и плитки гробове в северната част на страната.

Украйна иска да създаде специален трибунал, който да преследва руските лидери, но съществуват сложни правни спорове относно начина, по който той би могъл да работи. Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан описа Украйна като "местопрестъпление".

Русия многократно е отричала каквито и да било злоупотреби от страна на нейните сили, а говорителката на външното министерство Мария Захарова тази седмица определи сцените в Буча като "груба и цинична провокация".

Междувременно в Москва Путин подписа нова външнополитическа стратегия, целяща да се противопостави на глобалното "господство" на Запада и посочи Китай и Индия като ключови партньори в бъдеще.

Документът също описва Русия като "държава-цивилизация", натоварена със задачата да защитава така наречения "руски свят".

Концепцията за "руския свят" се използва от Русия, за да оправдае действията си в Украйна с твърдения, че защитава рускоезичното малцинство в страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
хххххх

хххххх

01.04.2023 | 08:42

Това украйнско джудже,да не би да е луд да свършва войната ....Я виж главния кравар колко милиони пере с него ,отделно МВФ му снася 14 милиарда долара.......тук има война на пари ......баси.....ама де и на мен да ги дават и аз ще плача за още,боли ме ....че било война

Отговори
2 2
Мразим джендъритее

Мразим джендъритее

31.03.2023 | 23:43

На този още колко доставки с бял прах ще му прави ЕУСССР? Защото не съм съгласен с нашите пари да се спонсорират откровени наркомани. Ако иска Урсула да му дава от нейните и без това мъжа и спечели доста от ваксините

Отговори
3 2
Кафа от украйна

Кафа от украйна

31.03.2023 | 21:47

Чудя са на Путин к'во го трае още..

Отговори
6 3
Аха

Аха

31.03.2023 | 21:36

Докато затваря църкви и ги гори...

Отговори
4 2
Ангел Грънчаров от Тракия

Ангел Грънчаров от Тракия

31.03.2023 | 21:14

Майни, аз не иска да ходя в запас, в Украйна!

Отговори
5 5
Батко Махно

Батко Махно

31.03.2023 | 20:54

И как ето получится?!А наркоманче!Като останете в Украйна само ти и жена ти!Или тя вече е във вилата в Тоскана !Сваляй гарда и се разбирай с Руснаците,че както си се докарал скоро ще се разбере ,че тази война ще се води до последния украинец!Няма мир без преговори!

Отговори
10 13

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?